Ki olvas minket

Oldalainkat 74 vendég böngészi

Szeretettel várjuk!

Múzeumunk egész évben

várja Önt és kedves családját.

Véletlenkép

tarlat4.jpg

Szavazások

Járt-e már múzeumunkban?
 

Hirdetések

Hirdetés

Isaszeg térkép (XIX. sz.)

Írta: Szmolicza József   
2015. március 25. szerda, 20:06

"Totus tuus - Egészen a Tiéd"

NE FÉLJETEK!

emlékezés Szent II. János Pál pápára,

halálának 10. évfordulója alkalmából

 

Szent II. János Pál pápa (Wadowice, 1920. május 18. - Róma, 2005. április 2.)

 

Barka

Daria "BARKA"

 

Kivételes ember volt, és kivételes sors adatott meg neki: Karol Józef Wojtyła II. János Pálként (1920 - 2005) nemcsak az első lengyel és 1522 óta az első nem olasz ajkú pápa volt, de a világ egyik legfontosabb és legnagyobb szeretetnek örvendő szellemi vezetője is. Hívők és nem hívők egyaránt tisztelték a "remény pápájá"-t, aki még merénylőjének is képes volt megbocsátani.

II. János Pál pápa - a pápák közül elsőként - két alkalommal is ellátogatott hazánkba. 1991-ben szentmisét tartott Esztergomban, Máriapócson, Pécsett és Budapesten, ökumenikus istentiszteletet mutatott be Debrecenben. 1996-ban a millenniumát ünneplő Pannonhalmi Bencés Apátságot kereste fel és Győrben is misézett.

 

 

 

Boldoggá avatásáról:

 

2011. május 1-én XVI. Benedek pápa boldoggá avatta elődjét, a 2005-ben elhunyt II. János Pált. A vatikáni Szent Péter téren tartott szentmisén, a pápa latinul elmondott formulája előtt Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke ismertette a katolikus egyház élére 1978-ban megválasztott, és 2005-ben elhunyt II. János Pál életrajzát és kérte boldoggá avatását. Ezután elhelyezték a néhai II. János Pál pápa ereklyéit a szabadtéri oltáron. Az erelkyéket, köztük a II. János Pál vérét tartalmazó ampullát olasz és francia fiatalok, valamint Tobina nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyezte el az oltáron. Előzőleg bemutatták a boldog hivatalos ábrázolását, amely II. János Pálnak egy 1995-ös fényképe alapján készült. Rómába több százezer zarándok érkezett, hogy részt vegyen a boldoggá avatási szertartáson és az ahhoz kapcsolódó rendezvényeken. A legtöbben Lengyelországból és Spanyolországból érkeztek. A zarándokok a legnyagyobb tapssal XVI. Benedek Pápát és a néhai II. János Pál volt személyi titkárát, Stanislaw Dziwisz krakkói érseket köszöntötték. Boldog II. János Pál emléknapját október 22-én tartják majd.

XVI. Benedek pápa elődje, a néhai II. János Pál "hatalmas erejét" méltatta a vasárnapi boldoggá avatási szertartáson, amiért képes volt "megfordítani egy visszafordíthatatlannak tűnő irányzatot" a kereszténység ellen.
XVI. Benedek homíliájában úgy vélte, a lengyel származású II. János Pál segített megfordítani a marxizmus "visszafordíthatatlannak" tűnő áradatát bátorságával és hitével. "Tanúságot téve hitéről, szeretetéről és főpásztori bátorságáról, amely nagy emberi karizmával párosult, a lengyel nép e példás fia világszerte hozzásegítette a híveket ahhoz, hogy ne féljenek kereszténynek, az egyházhoz tartozónak nevezni magukat, az evangéliumról beszélni. Egy szóval: segített nekünk abban, hogy ne féljünk az igazságtól, mert az igazság a szabadság garanciája. Még rövidebben: erőt adott nekünk ahhoz, hogy higgyünk Krisztusban (...)" - hangoztatta XVI. Benedek.
A bajor pápa megemlítette azt is, hogy kommunista országból érkezett lengyel elődje magával hozta mély töprengését a marxizmus és a kereszténység összeütközéséről. II. János Pál "üzenete az volt: az egyház útja az ember, Krisztus útja az ember" - tette hozzá.
"Ezzel az üzenettel, amely a II. vatikáni zsinat nagy öröksége, (...) II. János Pál elvezette Isten népét ahhoz, hogy átlépje a harmadik évezred küszöbét. Megújított irányt adott a kereszténységnek a jövőre nézve" - fűzte hozzá.
XVI. Benedek méltatta elődjét azért is, hogy "helyreállította a kereszténység igazi arcát mint a remény vallásáét... (és hirdette) az emberiesség teljességét, az igazság és a béke iránti vágyódásunk beteljesülését".
A bajor pápa felidézte, hogy II. János Pál barátja volt és sok éven át a munkatársa, s megrázta elődjének 2005-ös haláltusája, amelyet azonban a lengyel pápa "kősziklaként" viselt el.
XVI. Benedek megjegyezte, azt szerette volna, ha elődjét "ésszerű sietséggel" avatják boldoggá.
Erre legkorábban II. János Pál 2005. április 2-i halálát követően öt évvel keríthettek sort. A boldoggá avatás folyamatát néhány héttel az ötéves évforduló letelte után már engedélyezte is XVI. Benedek.
A boldoggá avatási szertartás részeként tartott szentmise néhány perccel vasárnap délután egy óra előtt ért véget a vatikáni Szent Péter téren. A szentmise után elsőként XVI. Benedek pápa és a bíborosok járultak II. János Pálnak a Szent Péter bazilika főoltára előtt elhelyezett koporsója elé, majd a jelenlévő magas rangú vendégek, püspökök és hívők következtek. A hívők hétfőn este hét óráig róhatták le kegyeletüket. Ha a sornak addig nem lenne vége, megvárják az utolsó hívőt is, és csak utána viszik át a koporsót a néhai pápa végső nyughelyére, a Szent Sebestyén kápolnába. Liturgikus emléknapját október 22-ére vezették be a római naptárba.

 

 

 

"Totus Tuus ego sum, et omnia mea tua sunt."

(Egészen a Tiéd vagyok, és mindenem a Tiéd.)

II. János Pál

 

 

 

Ima Boldog II. János Pál pápa közbenjárásáért

 

Boldog János Pál, a mennyek ablakából add ránk áldásodat! Áldd meg az egyházat, amelyet annyira szerettél, amelyet szolgáltál és vezettél. Bátran ösztönözted, hogy haladjon előbbre a világ útjain, hogy elvigye Jézust mindenkihez és mindenkit elvezessen Jézushoz. Áldd meg a fiatalokat, akiket szenvedélyesen szerettél. Eszközöld ki, hogy ismét álmodjanak, hogy ismét feltekintsenek az égre, hogy megtalálják a fényt, amely megvilágítja itt lent az élet ösvényeit.

Áldd meg a családokat, áldj meg minden családot! Te megérezted a sátán támadását ez ellen az értékes és nélkülözhetetlen égi szikra ellen, amelyet Isten gyújtott meg a földön. János Pál, imáiddal oltalmazd a családot!

Imádkozz az egész világért, amelyet még mindig feszültségek, háborúk és igazságtalanságok sújtanak. Te küzdöttél a háború ellen, szorgalmaztad a párbeszédet és elhintetted a szeretet magvait: imádkozz értünk, hogy mi is fáradhatatlanul a béke munkásai lehessünk.

Boldog János Pál, a mennyek ablakából áraszd ránk, mindnyájunkra Isten áldását. Ámen.

Angelo Comastri bíboros
a pápa vatikánvárosi helynöke

 

 

"Teljes szívemből kívánom az egész magyar nemzetnek és minden magyarnak a jólétet, a békességet és az igazságosságot, és ehhez kérem Isten segítségét és áldását."

/II. János Pál, Budapest, 1991. augusztus 20./

/Budapest - Hősök tere, Ünnepi szentmise, 1991. augusztus 20./

 

/Budapest, 1991. augusztus 16./

 

 

/Forrás: wikipedia.org, Internet, MTI/

Szentté avatásáról:

XXIII. János és II. János Pál 2014. április 27-i szentté avatására, mintegy egymillió zarándok érkezett Rómába. Mintegy 250 ezren fértek  a Szent Péter térre, a tér és az Angyalvár közötti területre és a Vatikán környéki többi utcába. Mintegy ezren voltak közöttük a magyar zarándokok. Lengyelországból közel 300 ezer hívő érkezett. Együtt celebrálta vasárnap a szentté avatási misét a római Szent Péter téren a nyugalmazott XVI. Benedek pápa utódjával, Ferenc pápával.

Áder János köztársasági elnök is részt vett XXIII. János és II. János Pál pápa vasárnapi szentté avatási ünnepségén a Vatikánban. A magyar kormány képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vett részt az állami delegációban, Orbán Viktor miniszterelnök pedig magánemberként zarándokolt el Rómába.

 

"Ne felejtsétek, hogy az ember szabadsága az Isten szeretetéből származik, és csak a szeretetben bontakozhat ki teljesen."

/II. János Pál, 1991. augusztus 18. Debrecen/

 

Górale dla Papieża ( A my Wom zycymy)

 

2011. május 22-én a Múzeumbarátok Köre szervezésében, a Lengyel délután programunk keretében emlékeztünk meg, Boldog II. János Pál pápáról.

A rendezvényen elhangzott beszédek szövegei, elolvashatóak az "Előadások" menüben.

 

Abbá Pater - Il suo volto

 

Pater Noster with the Venerable Pope John Paul II the Great

Bárka Dal - Boldog II. János Pál pápa emlékére

Giovanni Paolo II - I momenti più dolci

Barka-ukochana pieśń Jana Pawła II

Karol Wojtyla

 

Szent II. János Pál pápa címere

Címerében a kereszt és egy "M" betű látható, ami Mária monogramja. A pápa ily módon jelezte, hogy Mária által Krisztusnak szenteli magát. A Krisztus keresztje alatt álló Mária az út, ő visz el Krisztushoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2014. október 16. csütörtök, 08:56

Köszönet nyilvánítás!

 

Ezúton mondok köszönetet GÓDOR LÁSZLÓ isaszegi lakosnak, aki a korábban pályázaton vásárolt klíma berendezésünket megjavította. A beltéri egységünk, két helyen is folyt páramentesítés közben és így a kifolyó víz áztatta a falat. A berendezést emiatt sokáig nem tudtuk használni. Pedig nagy szükség lett volna rá, a megemelkedett páratartalom miatt. Gódor László klíma szerelő szakszerűen megjavította a készüléket és így már biztonságosan tudjuk arra használni, ami miatt megvásároltuk. Öröm, hogy vannak még segítőszándékú emberek. Áldozatkészségét megköszönjük!

 

 
Írta: Szmolicza József   
2014. szeptember 14. vasárnap, 13:46

Köszönet nyilvánítás!

 

Ezúton mondok köszönetet SZABÓ GYULA isaszegi ny. lakatosnak, a Múzeumbarátok Köre tiszteletbeli tagjának, hogy a Falumúzeumunk segítségére volt, a külső raktárunk új hullámpala tetőzetének elkészítésében. Az anyagokat megvásárolva július 29-én és szeptember 3-án 10 órától 14 óráig végeztük el a munkákat.

Ráfordított társadalmi (Önkéntes) munka ideje összesen: 8 óra

Külön megköszönöm Szabó Gyulának, hogy megjavította, a korábban az Isa-Red Kft.-től ajándékba kapott, tolóajtós szúnyog hálónk alumínium tokját, amelynek a rögzítése több helyen elvált a faltól és így nehézkes volt az ajtó nyitása - zárása.

Sz. J.

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2014. július 28. hétfő, 19:08

Internetes naptár indul a hőstettekről

 

"A két baka"

Medgyessy Ferenc szobrászművész alkotása (1925.)Az első világháború kitörésének 100. évfordulóján, hétfőn "A Nagy Háború kisembereinek hőstettei" címmel elindítják a hősök naptárának internetes oldalát - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel. 

Közleményükben kiemelték: az új webes felület az első világháború eseményeit nem a hadmozdulatok vagy a nagy hadműveletek oldaláról próbálja bemutatni. Az oldal szerkesztőinek célja, hogy bemutassák azokat a mostanra feledésbe merült katonákat, akik "példát mutattak helytállásból, bátorságból vagy néha az önfeláldozásig terjedő bajtársiasságból".

A hősök naptáraként működő internetes oldalon az aktív naptári napra kattintva található meg az a magyar hős, aki 100 éve az adott napon valamilyen különleges fegyvertényt vagy haditettet hajtott végre. A leírás mellett gyakran az illető fotóját, a kiérdemelt kitüntetést vagy a csapattest jelvényét láthatja az érdeklődő.

A hősök naptára a www.hungarianarmedforces.hu oldalon található, de elérhető a www.honvedelem.hu, valamint a www.hadisir.hu oldalakról is.

A magánkezdeményezésből indított felület Szentváry-Lukács János kutató munkája, az utómunkálatokban a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkatársai, Maruzs Roland alezredes és Illésfalvi Péter kormánytisztviselő vettek részt.

A kezdeményezéssel a honlap szerkesztői, a százéves évfordulón a nagyapák, dédapák, a Magyar Királyság egykori katonái emléke előtt szeretnének tisztelegni.

Az internetes oldalon örömmel várják a családok birtokában lévő első világháborúban harcolt magyar katonák hőstetteinek leírását is, hogy ezeket is felvehessék a naptárba.

Korábban hasonló kezdeményezést indított el "Hősök arcképcsarnokában" címmel a Honvédelmi Minisztérium (HM) honlapján. Az első és második világháborúban hősi halált halt magyar katonák veszteségi adatbázisát tartalmazó minisztériumi honlapon már csaknem százezer katona többségében a hozzátartozók által elküldött fényképe található meg.

 

Az első világháború kitörésére emlékeznek szerte Európában
Az első világháború pontosan egy hónappal azután tört ki, hogy egy szerb diák, Gavrilo Princip Szarajevóban meggyilkolta Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst és feleségét. A Monarchia Szerbiának küldött hadüzenete után egy héttel a nagyhatalmak már mind beléptek a háborúba, amelyet végül 1917-ben az Egyesült Államok beavatkozása döntött el. A központi hatalmak 1918 végén rákényszerültek a béke aláírására, a szétesőben lévő Osztrák-Magyar Monarchia részéről az osztrákok és magyarok november 3-án ezt már külön tették meg, a németek november 11-én írták alá a fegyverszüneti egyezményt.
Az első világháború során vetettek be először harckocsit és vegyi fegyvert. A háború nem korlátozódott Európára, összesen 38 ország vett részt benne, s több mint másfél milliárd embert érintett. A harcokban vagy azok következtében 10 millióan vesztették életüket, 20 millióan megsebesültek, felük rokkanttá vált, többségük 18-25 éves fiatal volt.
Az első világháború centenáriumról világszerte megemlékeznek. A rendezvények legfőbb helyszínei Franciaországban és Belgiumban, a legnagyobb és legvéresebb csaták helyszínein lesznek, de minden ország külön is emlékezik saját történelme szerint.

Forrás: MTI, felvidék.ma

 

EMLÉKEZZÜNK HŐSEINKRE!

 

 

 

 

 

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2014. július 11. péntek, 16:14

 

Már kapható!

 

Újabb Turistaérem jelent meg Isaszegről!

 

Az elmúlt év tavaszán kezdtük árusítani az 55-ös sorszámú érmét, amely a Honvédszobrot ábrázolja. Népszerűségét az is jelzi, hogy első készletünk hamar elfogyott. Ez évben pedig sikerült egy újabb érme kiadásával meglepnünk látogatóinkat és a gyűjtőket. Elkészült az Isaszegen több mint négy évtizede folyamatosan működő Falumúzeumunk és a múzeumkertben látható huszárszobor ábrázolásával a 71. sorszámú érme is. Így már városunk két jelentős turisztikai látványossága i, a Honvédszobor és a Falumúzeum is szerepel a nemzetközi turista-érem hálózatában.

 

Kérjük, ajándékozza meg Ön is ismerőseit, barátit ezzel a szép ajándéktárggyal!

 

Isaszegen csak a Falumúzeumban kapható, ezen becses kis emléktárgy!

 

 

 

További információ: www.turista-erem.hu

Érmével kapcsolatos szórólap ide klikkelve megtekinthető.

 

 
Írta: Szmolicza József   
2014. június 22. vasárnap, 20:36

Tervezett programjaink

2014. II. félév

 

Július 9-ig "3000 éves település Isaszegen" c. időszaki régészeti kiállítás.

Július - Gyermekrajzpályázat díjnyertes alkotásaiból időszaki tárlat.

Augusztus 1. (péntek) Művelődési Otthon napközis tábora, múzeumi program.

Augusztus 2. (szombat) 18 órától "Nyáresti koncert" a Múzeumkertben.

Fellép a Boquilla Negra klarinét zenekar.

Augusztus 9. (szombat) 18 órától "Nyáresti koncert"-sorozat következő rendezvénye.

Fellép: az ír-kelta zenét játszó, Greenfields együttes

A koncertek esős nap esetén, a Művelődési Otthonban kerülnek megrendezésre!

Augusztus 20.  Kalocsai Richárd isaszegi amatőr fotós kiállítása.

Szeptember 20 - 21.  Kulturális Örökség Napjai programjai a Falumúzeumban.

/Kézműves foglalkozások, Filmvetítés/

Október - November "Múzeumok Őszi Fesztiválja" programok a múzeumban.

- Retro Októberi Múzeumi Hónap -

Előadások, filmvetítések, Honismereti túra színesíti a programot.

Nyitó rendezvény a Falumúzeumban, kulturális műsorral október 3-án.

Október 11-én a Falumúzeumtól Honismereti túra indul az Ezeréveskert - Szentgyörgypuszta útvonalon.

Október 18-án "Tárgydoktor rendel" Restaurálási bemutató a múzeumban 15 órától.

Vendégünk: Hostyinszki Attila restaurátor (Tragor Ignác Múzeum, Vác)

November 7. 15 órakor "Időutazás a történelem nyomában" Rendhagyó történelem óra

Vendégünk: Szabó József János hadtörténész

Téma: I. világháború

November 8. Kovács István: "BEM TÁBORNOK Az örök remények hőse" című könyvének bemutatója.

Bevezetőt mond és a szerzőt bemutatja: Dr. Dürr Sándor a Múzeumbarátok Köre tagja.

A könyvbemutató a "Múzeumok Őszi Fesztiválja" isaszegi záró rendezvénye.

November 15. "Múzeumi esték" Isaszegi Természetbarát Klub vetített képes előadása.

Téma:  Fehéroroszország és Frankföld.

November 21. Megemlékezés a városi temetőben az 1944-es emlékműnél, a harcok során hősi halált halt magyar katonákról.

November 29. "Múzeumi esték" Szent László hadosztály harcai az Ipoly- Garam térségében 1944-ben.

Jéney Sándor nyá. honv. őrnagy vetítőképes előadása.

 

December 13. "Múzeumi esték" Isaszegi Természetbarát Klub (ITK) vetített képes előadása az egyesület I. félévi túráiról.

 

 

 

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2014. február 28. péntek, 14:49

Köszönetnyilvánítás!

Ezúton köszönjük meg, Bene Zsuzsannának (Zsámbok) az Isaszegi Természetbarát Klub - Képzőművészeti Egyetemet végzett - tagjának, hogy

2014. február 15-én a Falumúzeum női népviseletes próbababájának fején, "szépítési" munkákat végzett. Így a szép ruhába öltöztetett fiatalasszonynak, nőies arca lett.

A női bábú feje festés előtt és után

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2014. március 02. vasárnap, 15:32

Köszönetnyilvánítás!

Ezúton köszönjük meg a VEBWORD Kft. -nek, hogy az elmúlt év decemberében LED-es éjszakai világítást szereltek fel múzeumunk bejárati ajtaja fölé.

Vasicza Ferenc és fia, Vasicza Szabolcs (Múzeumbaráti Körünk tagjai) kora délutántól késő estig végezték társadalmi munkában a szerelést, a nagy hidegben.

Ennek köszönhetően a boltíves tornácunk, bejárati ajtónk éjszakára teljesen megvilágított.

A szerelvények anyagköltségét, amely több mint 20.000,-Ft-volt, Vasicza Ferenc átvállalta, így ez nem terhelte az amúgy is szegényes költségvetésünket..

Biztonsági okokból, régóta szerettük volna a fentieket megvalósítani, de sajnos pénzünk nem volt rá.

 
Írta: Szmolicza József   
2013. december 10. kedd, 20:48

Tervezett programjaink

2014. január - június

Január 12-én (vasárnap) 17 órakorr: Emlékezés a doni hősökre, a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg doni katasztrófájának 71. évfordulója alkalmából. A Falumúzeumban előadást tart: Dr. Boldizsár Gábor honvéd ezredes, egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja. A megemlékezést követően (kb. 18 órakor) koszorúzás, a Hősök és Áldozatok Emlékparkjában lévő I. és II. világháborús emlékműnél.

Január 17. (péntek) "Időutazás a történelem nyomában" Élő történelem óra a helyi diákok részére.                Témája: a Török kor Előadó: Ősz Gábor történész

Január 18. (szombat) 16 órakor, Isaszegi Természetbarát Klub vetített-képes előadása

Téma: Montenegró és Csehország

Február 22. (szombat) 16 órakor Isaszegi Természetbarát Klub vetitettképes előadása "Hazai tájakon II." címmel. Előtte 15 órától az ITK Közgyűlését tartja.

Március 1. 14 óra: Télűző, tavaszköszöntő karnevál indul a Falumúzeumtól

Március 1. Együttműködés Isaszegért Egyesület Közgyűlése 15 órától.

Március 15-től kiállítás tekinthető meg, "Emlékezés az isaszegi csata 165. évvel ezelőtti történelmi eseményeire" címmel.

Március 15-én múzeumunk 9,30 - 17 óráig tart nyitva!

Március 27. (csütörtök) 16 órakor Megemlékezés a Lengyel - Magyar Barátság Napjáról

Beszédet mond Dr. Dürr Sándor Isaszeg díszpolgára, a Múzeumbarátok Köre tagja,

Műsort adnak a Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei

Március 28. 15 órakor "Időutazás a történelem nyomában" Élő történelem óra keretében vendégünk lesz,

Dr. Hermann Róbert hadtörténész, tudományos igazgató-helyettes (HM HIM Budapest).

Vetítettképes előadásának címe: Az 1849. évi tavaszi hadjárat.

Rendezvényünk az isaszegi csata 165. évfordulójának jegyében kerül megrendezésre.

Április 4. Koszorúzás a Falumúzeum falán elhelyezett emléktábláknál (Szathmáry Zoltán és Domszky Pál),

A Múzeumbarátok köre által meghirdetett gyermek rajzpályázat eredményhirdetése és a díjak átadása.

Magyar - Lengyel baráti találkozó.

Április 6. Isaszegi csata emléknapja. Nyitva tartunk 9 - 18 óráig!

Április 17. Húsvéti kézműves foglalkozás. Változás!!!                                                                                                                                                             A Művelődési Otthonban kerül megrendezésre!

Április 25. du. 15 órakor "Időutazás a történelem nyomában" c. programsorozatunk folytatása.

Május 6. 19.00 - 21.00 Okuláré Projekt - színházi felolvasó est.

Május 9. du. 18 órakor Régészeti kiállítás megnyitója a Falumúzeumban.

Május 17. Megemlékezés a Dózsa György-féle parasztfelkelés 500. évfordulója alkalmából.

Május 22. "Az élet kis csodái" 19 órakor Tarr Mária előadása. BETEGSÉG MIATT ELMARAD!

Május 24. MÚZEUMOK VILÁGNAPJA alkalmából du.  a múzeumkertben, kézműves foglalkozások gyerekeknek.

A Gyereknapi programok miatt elmarad! Szeptemberben kerül megrendezésre.

Június 5. "Időutazás a történelem nyomában" c. élő történelem óra. Vendégünk:  Patay Róbert régész (Fernczy Múzeum, Szentendre). Időpontja: du. 15 óra

Június 7. Lengyel délután - Emlékezés Szent László királyunkra az Öregtemplomban

Június 20. Napközis Gyermektábor keretében, egész nap foglalkozások a Falumúzeumban.

 

 

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2013. március 09. szombat, 20:21

3000 éves régészeti leletek kerültek elő Isaszegen!

 

Az új szennyvíztisztító telep munkálatainak első fázisa 2012. november 26-án kezdődött el, amelyet – mint sok hasonló nagy beruházás esetében – régészek közreműködésével végeztek.
A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága által vezetett régészeti munkálatok megkezdésekor rövid időn belül – 50-60 cm humusz réteg eltávolítása után – egy késő bronzkori település nyomai kezdtek kirajzolódni. Patay Róbert régész szerint az itt talált edény töredékek kora az első becslések szerint Kr.e. 1000 körülire tehető.

Az ásatások megkezdésének időpontjáról 2012 december 3-án döntött  az önkormányzat, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága és a kivitelező cég képviselői. Ennek megfelelően 2013. március 4-én elkezdődött a tényleges régészeti feltárás. 2013. március 8-án értékes leleltek kerültek elő a földmunkák során. Késő bronzkori település nyomai bontakoztak ki az "Isaszeg 16 sz. lelőhelynél" .

Régóta ismert lelőhelyről van szó, mely szerepel a tavaly megjelent Pest megye régészeti topográfiája c. kötetben (A volt aszódi és a gödöllői járás).

A késő bronzkori u.n. urnamezős kultúra Kr. e. 12-10 századra tehető, kb. 3200-3000 éves leletekről beszélhetünk. Ebben az időszakban, nem tudjuk, hogy milyen emberek éltek itt, milyen nyelvet beszéltek, hogy nevezték, akár önmagukat, volt-e saját nép elnevezésük, ezért a régészet tudománya,  "régészeti kultúraként"  határozza meg az itt élt emberek műveltségét.

Az u.n. urnamezős kultúra Nyugat-Európából származik, Dél-Németország a törzsterülete és onnan származtak el, Kr. e. 13-12 sz. környékén elfoglalják a mai Csehország, Ausztria területét, majda Kárpát-medencének a nyugati részét, valamint a Dunától keletre eső északi területet.

A kultúra nevét nagy sírszámú temetõirõl, sírmezőiről és túlsúlyban lévő hamvasztásos temetkezési rítusáról kapta; igaz, csontvázas temetkezései is ismertek (nagykiterjedésû telepein elõ
fordulnak gödörbe dobott, korhasztásos rítusú, akár több egyén maradványait is tartalmazó, ún. áldozati objektumai is). Hamvasztásos urnába temetkeztek, a holttesteket elégették és a maradványokat, hamvakat urnába helyezték. innen kapta a régészeti kultúra a nevét. A késő bronzkori település egyik objektumában egy csontvázas sír is előkerült, nagyméretű urna mellett, körülötte kisebb edényekkel a túlvilágra szánt tárgyakkal, melyekben ételt-italt "útravalót" helyeztek el.

A feltárás első hetében jelentős régészeti leletek kerültek elő (március 8-án) és várható további lelet előkerülése is. Bízunk benne, hogy a kb. egy hónapig tartó régészeti feltárás végeztével az előkerült "kincseket" konzerválva,  Falumúzeumunkban bemutathatjuk majd a nagyközönség számára!

Ezúton köszönöm meg segítségét, a fotók készítését Barta Zoltán barátomnak az isaszegonline.hu szerkesztőjének! Kérem tekintsék meg a feltárásról készült további képeket a "Képgaléria" menüben.

/Fotók: Barta Zoltán/

 

 

 

 

 
« ElsőElőző1234567KövetkezőUtolsó »

6. oldal / 7