Ki olvas minket

Oldalainkat 99 vendég böngészi

Szeretettel várjuk!

Múzeumunk egész évben

várja Önt és kedves családját.

Véletlenkép

kepeslap95.jpg

Szavazások

Járt-e már múzeumunkban?
 

Hirdetések

Hirdetés

Isaszeg térkép (XIX. sz.)

Írta: Szmolicza József   
2013. február 20. szerda, 17:39

A hónap fényképe

Válogatás a Falumúzeum archív fotó gyűjteményéből, véletlenszerűen.

2014. január

Ki emlékszik rá, hogy egykoron, nem is olyan régen, talán az 1970-es évek elején fodrász üzletek sorakoztak a Rózsa u. és a Móricz Zs. utca találkozásánál. Mögötte a régi Vasútállomás tetőzete látható. Ki is működtette a fodrász üzleteket, a LIGNIFER ISZ. elődje, az Isaszegi Vegyes KTSZ a felirat tanúsága szerint. A 4.sz. női fodrász üzlet az alábbi munkákat vállalta: hideg-meleg dauer, vízhullám, manikűr, szőkítés, hajfestés, harisnya átkötés, szemfelszedés.

Az 5.sz. férfi fodrászat a következő munkákra vállalkozott: hajvágás, borotválás, fejmosás, manikűr

Mindkét üzlet 7,30-tól este 20 óráig tartott nyitva! Vajon emlékszik-e valaki arra, hogy ki lehetett az a kedves, mosolygós arcú hölgy, aki a fotón látszik?

/Fotótár: 532-10/

 

Február

 

Február a farsang hónapja, ebből az alkalomból felidézzük a régmúlt farsangi ruháit.

Bal oldalt egy kedves hölgy, szép jelmezében, jobb oildalt a "Beatles" csoport látható

A felvételek 1965. február hónapjában készültek az Újiskolában (Kossuth u.)

 

Az alábbi ötletes és szép  jelmezek fotói 1966. február 12-én készültek.

Vajon valaki ráismer önmagára?

 

Március


Gombai Mária tanárnőtől kaptuk a napokban ezt az egyedi készítésű képeslapot, melyet most megosztunk olvasóinkkal is. Kedves tanárnőnek köszönjük, hogy gondolt ránk a képeslap ajándékozásával.

 

 

1961-ben Radó Gyuláné tanítónő irányítása mellett az Öregiskola leánynövendékei parkosítják az I. világháborús emlékmű környezetét.

A "kis kertészek" nagyon ügyesen, szépen dolgoznak. Öröm nézni őket. Az iskola annak idején nemcsak tanított és nevelt, hanem a gyerekeket megtanította a munka szeretetére is.

Milyen jó hasznát vehették ennek felnőttkorukban. Vajon ma lehetne-e hasonló munkát végezniük?!                                                /Fotótár: 33./

 

A képen Parádi Erzsébet, Molnár Erzsébet és Babinszky Franciska 15 éves barátnők láthatók ünnepi viseletben.    A felvétel 1947-ben készült. A fotót Payer Istvánné sz. Molnár Erzsébet ajándékozta múzeumuknak.                             /Fotótári száma: 35./

 

 

Az isaszegi 1848-49-i szabadságharcban elesett hősök síremlékénél tartott emlékünnepélyen 1948. március 15.

A képet adományozta Sándorfi (Sasinszki) János tűzoltó parancsnok, a síremléknél díszőrséget adnak, a helyi önkéntes tűzoltók.

 

 

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2013. február 13. szerda, 13:58

TURISTAÉREM KAPHATÓ MÚZEUMUNKBAN

 

A turistaérem fából faragott, kiégetett korong alakú, kedves, ízléses emléktárgy. De annál több is; érem, amely azt bizonyítja, hogy ön személyesen is meglátogatta Magyarország valamely gyönyörű vidékét. Barangolja be Ön is hazánkat, ismerje meg az ország számos rejtett értékét, és eközben gyűjtse a turistaérméket, amelyekre rápillantva mindig felidéződnek a csodás emlékek. A turistaérmékhez egy speciális gyűjtőjáték is kapcsolódik. Az érméről és a játékról további információk a www.turista-erem.hu honlapon olvashatók.

Az érméket kizárólag az adott idegenforgalmi látványosságnál lehet megvásárolni (máshol nem kaphatók).  Falumúzeumunkban az Isaszeg jelképének számító 1848/49-es Honvédemlékmű grafikáját ábrázoló turistaérem vásárolható meg 600,-Ft/db áron.

 

 

Hamarosan kapható lesz településünkről egy újabb Turista érem,

a 71-es sorszámmal a Falumúzeumunkról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2013. január 22. kedd, 14:59

Szkíta szarvas Tiszalökön

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatósága 2006 tavaszán megelőző régészeti feltárást végzett Tiszalök határában. Három hónap alatt, 23 235 négyzetméteren összesen 417 régészeti objektum – bronzkori, szkíta és kelta települések maradványait – került napvilágra. A leletanyag alapján sikerült megállapítanunk, hogy az őskor emberei itt, ezeken a környező, vízjárta, mocsaras területekből kiemelkedő homokhátakon „telepedtek le” és nyitották temetőjüket.  A cikk folytatása itt olvasható.

 
Írta: Szmolicza József   
2012. július 05. csütörtök, 08:55

Több százezer régészeti lelet került elő az ókori Brigetió feltárása során

Több százezer kerámiatöredéket, bronztárgyak és érmék ezreit, nagyon sok ékszert és csontfaragványokat találtak eddig az ELTE régészei az ókori Brigetio (Komárom-Szőny) feltárásai során - mondta Borhy László egyetemi tanár, az ELTE ókori régészeti tanszékének vezetője a hétfőn kezdődő újabb ásatási szezon alkalmából.

További részletek az alábbi linken olvashatók:

http://www.mult-kor.hu/20120702_tobb_szazezer_lelet_brigetio_feltarasa_soran

 

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2012. február 14. kedd, 15:26

Köszönet nyilvánítás!

 

Ezúton köszönjük meg Szűrös Attila (Isaszeg, Nap utcai lakos) fűtésszerelőnek, hogy a Falumúzeum előterében lévő gyenge teljesítményű, radiátorunk helyett - teljesen váratlanul, hiszen erre pénzünk nem volt - felajánlott egy újszerű 2000x600-as német gyártmányú lapradiátort, melyet a nagy hidegek beállta előtt felszerelt.  Ennek köszönhetően a  korábbi 12 Celsius fokról 16-17 Celsius fokra emelkedett a hőmérséklet. A radiátor szerelését Szűrös Attila társadalmi munkában végezte el, valamint a szükséges anyagokat (golyóscsapok, szerelvények, csövek, stb.) díjmentesen biztosította.

Áldozatkészségét ezúton is megköszönjük, továbboi munkájához erőt, egészséget kívánunk!

/Az ajándékba kapott radiátor felszerelve, beüzemelve/

 
Írta: Szmolicza József   
2011. április 21. csütörtök, 14:34

Különleges honfoglaláskori sírlelet került elő Pest megyében!

További infó: http://sirasok.blog.hu/2011/04/12/honfoglalas_kori_tarsolylemezes_sir_kerult_elo_pest_megyeben_1

 
Írta: Szmolicza József   
2011. április 22. péntek, 15:38

Interjú a régészeti lelőhelyek és leletek védelméről

http://sirasok.blog.hu/2011/02/22/interju_a_regeszeti_leletek_illegalis_kereskedelmerol_a_hir_tv_kulonkaidas_cimu_musoraban#comments

 
Írta: Szmolicza József   
2011. április 09. szombat, 15:49

ÚJ TURISZTIKAI KIADVÁNY KAPHATÓ MÚZEUMUNKBAN!

 

    

 

2011. április 5-én jelent meg 2. kiadásban "ISASZEG zsebkalauz" c. kiadvány, melyet Dr. Székelyné Opre Mária oktatási referens szerkesztett. Az igényes kivitelű kis kiadvány mindössze kb. 8 x 12 cm-es, kihajtva viszont kb. 30 x 23 cm. Széthajtott állapotában a kis füzet belső oldalán egy részletes térkép kapott helyet a látnivalók, nevezetességek, közintézmények, szolgáltatások, vendéglátás, stb. felsorolásával. A hátoldalán Isaszeg rövid története, magyar, német, angol és lengyel nyelven olvasható, sok-sok színes fotóval illusztrálva, műnyomópapírra nyomtatva. A kiadványt Isaszeg Város Önkormányzata jelentette meg, melynek ára: 200,-Ft/db

 

 
Írta: Szmolicza József   
2011. március 24. csütörtök, 11:40

ISMÉT KAPHATÓ A VÁROSUNKAT BEMUTATÓ KISKÖNYV!

Átmenti hiányt követően - Isaszeg Város Önkormányzatának köszönhetően - újra kapható a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület (TKME) kiskönyvtára 809 sz. kötete. A 2008-ban megjelent kiadvány városunk rövid történetét, látnivalóit, turisztikai célpontjait ismerteti. Az ismertető színes fotókkal, térképekkel gazdagon illusztrált.                             Szerzője: Notter Béla és Szmolicza József

Ára: 400,-Ft/db

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2011. március 24. csütörtök, 11:15

M E G J E L E N T !     M E G J E L E N T !

 

Falumúzeumunknak sikerült ez év március 15-re két új kitűzőt készíttetnie, melyek a Honvédszobrot és múzeumparkban felállított Huszárszobrot ábrázolják. A jelvények átmérője 58 mm, ára: 200,-Ft/db.

 

                         

 
« ElsőElőző1234567KövetkezőUtolsó »

7. oldal / 7