Ki olvas minket

Oldalainkat 11 vendég böngészi

Szeretettel várjuk!

Múzeumunk egész évben

várja Önt és kedves családját.

Véletlenkép

tarlat3.jpg

Szavazások

Járt-e már múzeumunkban?
 

Hirdetések

Hirdetés

Isaszeg térkép (XIX. sz.)

Írta: Szmolicza József   
2014. március 02. vasárnap, 15:32

Köszönetnyilvánítás!

Ezúton köszönjük meg a VEBWORD Kft. -nek, hogy az elmúlt év decemberében LED-es éjszakai világítást szereltek fel múzeumunk bejárati ajtaja fölé.

Vasicza Ferenc és fia, Vasicza Szabolcs (Múzeumbaráti Körünk tagjai) kora délutántól késő estig végezték társadalmi munkában a szerelést, a nagy hidegben.

Ennek köszönhetően a boltíves tornácunk, bejárati ajtónk éjszakára teljesen megvilágított.

A szerelvények anyagköltségét, amely több mint 20.000,-Ft-volt, Vasicza Ferenc átvállalta, így ez nem terhelte az amúgy is szegényes költségvetésünket..

Biztonsági okokból, régóta szerettük volna a fentieket megvalósítani, de sajnos pénzünk nem volt rá.

 
Írta: Szmolicza József   
2013. december 10. kedd, 20:48

Tervezett programjaink

2014. január - június

Január 12-én (vasárnap) 17 órakorr: Emlékezés a doni hősökre, a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg doni katasztrófájának 71. évfordulója alkalmából. A Falumúzeumban előadást tart: Dr. Boldizsár Gábor honvéd ezredes, egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja. A megemlékezést követően (kb. 18 órakor) koszorúzás, a Hősök és Áldozatok Emlékparkjában lévő I. és II. világháborús emlékműnél.

Január 17. (péntek) "Időutazás a történelem nyomában" Élő történelem óra a helyi diákok részére.                Témája: a Török kor Előadó: Ősz Gábor történész

Január 18. (szombat) 16 órakor, Isaszegi Természetbarát Klub vetített-képes előadása

Téma: Montenegró és Csehország

Február 22. (szombat) 16 órakor Isaszegi Természetbarát Klub vetitettképes előadása "Hazai tájakon II." címmel. Előtte 15 órától az ITK Közgyűlését tartja.

Március 1. 14 óra: Télűző, tavaszköszöntő karnevál indul a Falumúzeumtól

Március 1. Együttműködés Isaszegért Egyesület Közgyűlése 15 órától.

Március 15-től kiállítás tekinthető meg, "Emlékezés az isaszegi csata 165. évvel ezelőtti történelmi eseményeire" címmel.

Március 15-én múzeumunk 9,30 - 17 óráig tart nyitva!

Március 27. (csütörtök) 16 órakor Megemlékezés a Lengyel - Magyar Barátság Napjáról

Beszédet mond Dr. Dürr Sándor Isaszeg díszpolgára, a Múzeumbarátok Köre tagja,

Műsort adnak a Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei

Március 28. 15 órakor "Időutazás a történelem nyomában" Élő történelem óra keretében vendégünk lesz,

Dr. Hermann Róbert hadtörténész, tudományos igazgató-helyettes (HM HIM Budapest).

Vetítettképes előadásának címe: Az 1849. évi tavaszi hadjárat.

Rendezvényünk az isaszegi csata 165. évfordulójának jegyében kerül megrendezésre.

Április 4. Koszorúzás a Falumúzeum falán elhelyezett emléktábláknál (Szathmáry Zoltán és Domszky Pál),

A Múzeumbarátok köre által meghirdetett gyermek rajzpályázat eredményhirdetése és a díjak átadása.

Magyar - Lengyel baráti találkozó.

Április 6. Isaszegi csata emléknapja. Nyitva tartunk 9 - 18 óráig!

Április 17. Húsvéti kézműves foglalkozás. Változás!!!                                                                                                                                                             A Művelődési Otthonban kerül megrendezésre!

Április 25. du. 15 órakor "Időutazás a történelem nyomában" c. programsorozatunk folytatása.

Május 6. 19.00 - 21.00 Okuláré Projekt - színházi felolvasó est.

Május 9. du. 18 órakor Régészeti kiállítás megnyitója a Falumúzeumban.

Május 17. Megemlékezés a Dózsa György-féle parasztfelkelés 500. évfordulója alkalmából.

Május 22. "Az élet kis csodái" 19 órakor Tarr Mária előadása. BETEGSÉG MIATT ELMARAD!

Május 24. MÚZEUMOK VILÁGNAPJA alkalmából du.  a múzeumkertben, kézműves foglalkozások gyerekeknek.

A Gyereknapi programok miatt elmarad! Szeptemberben kerül megrendezésre.

Június 5. "Időutazás a történelem nyomában" c. élő történelem óra. Vendégünk:  Patay Róbert régész (Fernczy Múzeum, Szentendre). Időpontja: du. 15 óra

Június 7. Lengyel délután - Emlékezés Szent László királyunkra az Öregtemplomban

Június 20. Napközis Gyermektábor keretében, egész nap foglalkozások a Falumúzeumban.

 

 

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2013. március 09. szombat, 20:21

3000 éves régészeti leletek kerültek elő Isaszegen!

 

Az új szennyvíztisztító telep munkálatainak első fázisa 2012. november 26-án kezdődött el, amelyet – mint sok hasonló nagy beruházás esetében – régészek közreműködésével végeztek.
A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága által vezetett régészeti munkálatok megkezdésekor rövid időn belül – 50-60 cm humusz réteg eltávolítása után – egy késő bronzkori település nyomai kezdtek kirajzolódni. Patay Róbert régész szerint az itt talált edény töredékek kora az első becslések szerint Kr.e. 1000 körülire tehető.

Az ásatások megkezdésének időpontjáról 2012 december 3-án döntött  az önkormányzat, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága és a kivitelező cég képviselői. Ennek megfelelően 2013. március 4-én elkezdődött a tényleges régészeti feltárás. 2013. március 8-án értékes leleltek kerültek elő a földmunkák során. Késő bronzkori település nyomai bontakoztak ki az "Isaszeg 16 sz. lelőhelynél" .

Régóta ismert lelőhelyről van szó, mely szerepel a tavaly megjelent Pest megye régészeti topográfiája c. kötetben (A volt aszódi és a gödöllői járás).

A késő bronzkori u.n. urnamezős kultúra Kr. e. 12-10 századra tehető, kb. 3200-3000 éves leletekről beszélhetünk. Ebben az időszakban, nem tudjuk, hogy milyen emberek éltek itt, milyen nyelvet beszéltek, hogy nevezték, akár önmagukat, volt-e saját nép elnevezésük, ezért a régészet tudománya,  "régészeti kultúraként"  határozza meg az itt élt emberek műveltségét.

Az u.n. urnamezős kultúra Nyugat-Európából származik, Dél-Németország a törzsterülete és onnan származtak el, Kr. e. 13-12 sz. környékén elfoglalják a mai Csehország, Ausztria területét, majda Kárpát-medencének a nyugati részét, valamint a Dunától keletre eső északi területet.

A kultúra nevét nagy sírszámú temetõirõl, sírmezőiről és túlsúlyban lévő hamvasztásos temetkezési rítusáról kapta; igaz, csontvázas temetkezései is ismertek (nagykiterjedésû telepein elõ
fordulnak gödörbe dobott, korhasztásos rítusú, akár több egyén maradványait is tartalmazó, ún. áldozati objektumai is). Hamvasztásos urnába temetkeztek, a holttesteket elégették és a maradványokat, hamvakat urnába helyezték. innen kapta a régészeti kultúra a nevét. A késő bronzkori település egyik objektumában egy csontvázas sír is előkerült, nagyméretű urna mellett, körülötte kisebb edényekkel a túlvilágra szánt tárgyakkal, melyekben ételt-italt "útravalót" helyeztek el.

A feltárás első hetében jelentős régészeti leletek kerültek elő (március 8-án) és várható további lelet előkerülése is. Bízunk benne, hogy a kb. egy hónapig tartó régészeti feltárás végeztével az előkerült "kincseket" konzerválva,  Falumúzeumunkban bemutathatjuk majd a nagyközönség számára!

Ezúton köszönöm meg segítségét, a fotók készítését Barta Zoltán barátomnak az isaszegonline.hu szerkesztőjének! Kérem tekintsék meg a feltárásról készült további képeket a "Képgaléria" menüben.

/Fotók: Barta Zoltán/

 

 

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2013. február 20. szerda, 17:39

A hónap fényképe

Válogatás a Falumúzeum archív fotó gyűjteményéből, véletlenszerűen.

2014. január

Ki emlékszik rá, hogy egykoron, nem is olyan régen, talán az 1970-es évek elején fodrász üzletek sorakoztak a Rózsa u. és a Móricz Zs. utca találkozásánál. Mögötte a régi Vasútállomás tetőzete látható. Ki is működtette a fodrász üzleteket, a LIGNIFER ISZ. elődje, az Isaszegi Vegyes KTSZ a felirat tanúsága szerint. A 4.sz. női fodrász üzlet az alábbi munkákat vállalta: hideg-meleg dauer, vízhullám, manikűr, szőkítés, hajfestés, harisnya átkötés, szemfelszedés.

Az 5.sz. férfi fodrászat a következő munkákra vállalkozott: hajvágás, borotválás, fejmosás, manikűr

Mindkét üzlet 7,30-tól este 20 óráig tartott nyitva! Vajon emlékszik-e valaki arra, hogy ki lehetett az a kedves, mosolygós arcú hölgy, aki a fotón látszik?

/Fotótár: 532-10/

 

Február

 

Február a farsang hónapja, ebből az alkalomból felidézzük a régmúlt farsangi ruháit.

Bal oldalt egy kedves hölgy, szép jelmezében, jobb oildalt a "Beatles" csoport látható

A felvételek 1965. február hónapjában készültek az Újiskolában (Kossuth u.)

 

Az alábbi ötletes és szép  jelmezek fotói 1966. február 12-én készültek.

Vajon valaki ráismer önmagára?

 

Március


Gombai Mária tanárnőtől kaptuk a napokban ezt az egyedi készítésű képeslapot, melyet most megosztunk olvasóinkkal is. Kedves tanárnőnek köszönjük, hogy gondolt ránk a képeslap ajándékozásával.

 

 

1961-ben Radó Gyuláné tanítónő irányítása mellett az Öregiskola leánynövendékei parkosítják az I. világháborús emlékmű környezetét.

A "kis kertészek" nagyon ügyesen, szépen dolgoznak. Öröm nézni őket. Az iskola annak idején nemcsak tanított és nevelt, hanem a gyerekeket megtanította a munka szeretetére is.

Milyen jó hasznát vehették ennek felnőttkorukban. Vajon ma lehetne-e hasonló munkát végezniük?!                                                /Fotótár: 33./

 

A képen Parádi Erzsébet, Molnár Erzsébet és Babinszky Franciska 15 éves barátnők láthatók ünnepi viseletben.    A felvétel 1947-ben készült. A fotót Payer Istvánné sz. Molnár Erzsébet ajándékozta múzeumuknak.                             /Fotótári száma: 35./

 

 

Az isaszegi 1848-49-i szabadságharcban elesett hősök síremlékénél tartott emlékünnepélyen 1948. március 15.

A képet adományozta Sándorfi (Sasinszki) János tűzoltó parancsnok, a síremléknél díszőrséget adnak, a helyi önkéntes tűzoltók.

 

 

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2013. február 13. szerda, 13:58

TURISTAÉREM KAPHATÓ MÚZEUMUNKBAN

 

A turistaérem fából faragott, kiégetett korong alakú, kedves, ízléses emléktárgy. De annál több is; érem, amely azt bizonyítja, hogy ön személyesen is meglátogatta Magyarország valamely gyönyörű vidékét. Barangolja be Ön is hazánkat, ismerje meg az ország számos rejtett értékét, és eközben gyűjtse a turistaérméket, amelyekre rápillantva mindig felidéződnek a csodás emlékek. A turistaérmékhez egy speciális gyűjtőjáték is kapcsolódik. Az érméről és a játékról további információk a www.turista-erem.hu honlapon olvashatók.

Az érméket kizárólag az adott idegenforgalmi látványosságnál lehet megvásárolni (máshol nem kaphatók).  Falumúzeumunkban az Isaszeg jelképének számító 1848/49-es Honvédemlékmű grafikáját ábrázoló turistaérem vásárolható meg 600,-Ft/db áron.

 

 

Hamarosan kapható lesz településünkről egy újabb Turista érem,

a 71-es sorszámmal a Falumúzeumunkról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2013. január 22. kedd, 14:59

Szkíta szarvas Tiszalökön

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatósága 2006 tavaszán megelőző régészeti feltárást végzett Tiszalök határában. Három hónap alatt, 23 235 négyzetméteren összesen 417 régészeti objektum – bronzkori, szkíta és kelta települések maradványait – került napvilágra. A leletanyag alapján sikerült megállapítanunk, hogy az őskor emberei itt, ezeken a környező, vízjárta, mocsaras területekből kiemelkedő homokhátakon „telepedtek le” és nyitották temetőjüket.  A cikk folytatása itt olvasható.

 
Írta: Szmolicza József   
2012. július 05. csütörtök, 08:55

Több százezer régészeti lelet került elő az ókori Brigetió feltárása során

Több százezer kerámiatöredéket, bronztárgyak és érmék ezreit, nagyon sok ékszert és csontfaragványokat találtak eddig az ELTE régészei az ókori Brigetio (Komárom-Szőny) feltárásai során - mondta Borhy László egyetemi tanár, az ELTE ókori régészeti tanszékének vezetője a hétfőn kezdődő újabb ásatási szezon alkalmából.

További részletek az alábbi linken olvashatók:

http://www.mult-kor.hu/20120702_tobb_szazezer_lelet_brigetio_feltarasa_soran

 

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2012. február 14. kedd, 15:26

Köszönet nyilvánítás!

 

Ezúton köszönjük meg Szűrös Attila (Isaszeg, Nap utcai lakos) fűtésszerelőnek, hogy a Falumúzeum előterében lévő gyenge teljesítményű, radiátorunk helyett - teljesen váratlanul, hiszen erre pénzünk nem volt - felajánlott egy újszerű 2000x600-as német gyártmányú lapradiátort, melyet a nagy hidegek beállta előtt felszerelt.  Ennek köszönhetően a  korábbi 12 Celsius fokról 16-17 Celsius fokra emelkedett a hőmérséklet. A radiátor szerelését Szűrös Attila társadalmi munkában végezte el, valamint a szükséges anyagokat (golyóscsapok, szerelvények, csövek, stb.) díjmentesen biztosította.

Áldozatkészségét ezúton is megköszönjük, továbboi munkájához erőt, egészséget kívánunk!

/Az ajándékba kapott radiátor felszerelve, beüzemelve/

 
Írta: Szmolicza József   
2011. április 21. csütörtök, 14:34

Különleges honfoglaláskori sírlelet került elő Pest megyében!

További infó: http://sirasok.blog.hu/2011/04/12/honfoglalas_kori_tarsolylemezes_sir_kerult_elo_pest_megyeben_1

 
Írta: Szmolicza József   
2011. április 22. péntek, 15:38

Interjú a régészeti lelőhelyek és leletek védelméről

http://sirasok.blog.hu/2011/02/22/interju_a_regeszeti_leletek_illegalis_kereskedelmerol_a_hir_tv_kulonkaidas_cimu_musoraban#comments

 
« ElsőElőző12345678KövetkezőUtolsó »

7. oldal / 8