Hónap fényképe
Írta: Szmolicza József   

A hónap fényképe

Válogatás a Falumúzeum archív fotó gyűjteményéből, véletlenszerűen.

2014. január

Ki emlékszik rá, hogy egykoron, nem is olyan régen, talán az 1970-es évek elején fodrász üzletek sorakoztak a Rózsa u. és a Móricz Zs. utca találkozásánál. Mögötte a régi Vasútállomás tetőzete látható. Ki is működtette a fodrász üzleteket, a LIGNIFER ISZ. elődje, az Isaszegi Vegyes KTSZ a felirat tanúsága szerint. A 4.sz. női fodrász üzlet az alábbi munkákat vállalta: hideg-meleg dauer, vízhullám, manikűr, szőkítés, hajfestés, harisnya átkötés, szemfelszedés.

Az 5.sz. férfi fodrászat a következő munkákra vállalkozott: hajvágás, borotválás, fejmosás, manikűr

Mindkét üzlet 7,30-tól este 20 óráig tartott nyitva! Vajon emlékszik-e valaki arra, hogy ki lehetett az a kedves, mosolygós arcú hölgy, aki a fotón látszik?

/Fotótár: 532-10/

 

Február

 

Február a farsang hónapja, ebből az alkalomból felidézzük a régmúlt farsangi ruháit.

Bal oldalt egy kedves hölgy, szép jelmezében, jobb oildalt a "Beatles" csoport látható

A felvételek 1965. február hónapjában készültek az Újiskolában (Kossuth u.)

 

Az alábbi ötletes és szép  jelmezek fotói 1966. február 12-én készültek.

Vajon valaki ráismer önmagára?

 

Március


Gombai Mária tanárnőtől kaptuk a napokban ezt az egyedi készítésű képeslapot, melyet most megosztunk olvasóinkkal is. Kedves tanárnőnek köszönjük, hogy gondolt ránk a képeslap ajándékozásával.

 

 

1961-ben Radó Gyuláné tanítónő irányítása mellett az Öregiskola leánynövendékei parkosítják az I. világháborús emlékmű környezetét.

A "kis kertészek" nagyon ügyesen, szépen dolgoznak. Öröm nézni őket. Az iskola annak idején nemcsak tanított és nevelt, hanem a gyerekeket megtanította a munka szeretetére is.

Milyen jó hasznát vehették ennek felnőttkorukban. Vajon ma lehetne-e hasonló munkát végezniük?!                                                /Fotótár: 33./

 

A képen Parádi Erzsébet, Molnár Erzsébet és Babinszky Franciska 15 éves barátnők láthatók ünnepi viseletben.    A felvétel 1947-ben készült. A fotót Payer Istvánné sz. Molnár Erzsébet ajándékozta múzeumuknak.                             /Fotótári száma: 35./

 

 

Az isaszegi 1848-49-i szabadságharcban elesett hősök síremlékénél tartott emlékünnepélyen 1948. március 15.

A képet adományozta Sándorfi (Sasinszki) János tűzoltó parancsnok, a síremléknél díszőrséget adnak, a helyi önkéntes tűzoltók.