Emlékezés Szent II. János Pál pápára
Írta: Szmolicza József   

"Totus tuus - Egészen a Tiéd"

NE FÉLJETEK!

emlékezés Szent II. János Pál pápára,

halálának 10. évfordulója alkalmából

 

Szent II. János Pál pápa (Wadowice, 1920. május 18. - Róma, 2005. április 2.)

 

Barka

Daria "BARKA"

 

Kivételes ember volt, és kivételes sors adatott meg neki: Karol Józef Wojtyła II. János Pálként (1920 - 2005) nemcsak az első lengyel és 1522 óta az első nem olasz ajkú pápa volt, de a világ egyik legfontosabb és legnagyobb szeretetnek örvendő szellemi vezetője is. Hívők és nem hívők egyaránt tisztelték a "remény pápájá"-t, aki még merénylőjének is képes volt megbocsátani.

II. János Pál pápa - a pápák közül elsőként - két alkalommal is ellátogatott hazánkba. 1991-ben szentmisét tartott Esztergomban, Máriapócson, Pécsett és Budapesten, ökumenikus istentiszteletet mutatott be Debrecenben. 1996-ban a millenniumát ünneplő Pannonhalmi Bencés Apátságot kereste fel és Győrben is misézett.

 

 

 

Boldoggá avatásáról:

 

2011. május 1-én XVI. Benedek pápa boldoggá avatta elődjét, a 2005-ben elhunyt II. János Pált. A vatikáni Szent Péter téren tartott szentmisén, a pápa latinul elmondott formulája előtt Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke ismertette a katolikus egyház élére 1978-ban megválasztott, és 2005-ben elhunyt II. János Pál életrajzát és kérte boldoggá avatását. Ezután elhelyezték a néhai II. János Pál pápa ereklyéit a szabadtéri oltáron. Az erelkyéket, köztük a II. János Pál vérét tartalmazó ampullát olasz és francia fiatalok, valamint Tobina nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyezte el az oltáron. Előzőleg bemutatták a boldog hivatalos ábrázolását, amely II. János Pálnak egy 1995-ös fényképe alapján készült. Rómába több százezer zarándok érkezett, hogy részt vegyen a boldoggá avatási szertartáson és az ahhoz kapcsolódó rendezvényeken. A legtöbben Lengyelországból és Spanyolországból érkeztek. A zarándokok a legnyagyobb tapssal XVI. Benedek Pápát és a néhai II. János Pál volt személyi titkárát, Stanislaw Dziwisz krakkói érseket köszöntötték. Boldog II. János Pál emléknapját október 22-én tartják majd.

XVI. Benedek pápa elődje, a néhai II. János Pál "hatalmas erejét" méltatta a vasárnapi boldoggá avatási szertartáson, amiért képes volt "megfordítani egy visszafordíthatatlannak tűnő irányzatot" a kereszténység ellen.
XVI. Benedek homíliájában úgy vélte, a lengyel származású II. János Pál segített megfordítani a marxizmus "visszafordíthatatlannak" tűnő áradatát bátorságával és hitével. "Tanúságot téve hitéről, szeretetéről és főpásztori bátorságáról, amely nagy emberi karizmával párosult, a lengyel nép e példás fia világszerte hozzásegítette a híveket ahhoz, hogy ne féljenek kereszténynek, az egyházhoz tartozónak nevezni magukat, az evangéliumról beszélni. Egy szóval: segített nekünk abban, hogy ne féljünk az igazságtól, mert az igazság a szabadság garanciája. Még rövidebben: erőt adott nekünk ahhoz, hogy higgyünk Krisztusban (...)" - hangoztatta XVI. Benedek.
A bajor pápa megemlítette azt is, hogy kommunista országból érkezett lengyel elődje magával hozta mély töprengését a marxizmus és a kereszténység összeütközéséről. II. János Pál "üzenete az volt: az egyház útja az ember, Krisztus útja az ember" - tette hozzá.
"Ezzel az üzenettel, amely a II. vatikáni zsinat nagy öröksége, (...) II. János Pál elvezette Isten népét ahhoz, hogy átlépje a harmadik évezred küszöbét. Megújított irányt adott a kereszténységnek a jövőre nézve" - fűzte hozzá.
XVI. Benedek méltatta elődjét azért is, hogy "helyreállította a kereszténység igazi arcát mint a remény vallásáét... (és hirdette) az emberiesség teljességét, az igazság és a béke iránti vágyódásunk beteljesülését".
A bajor pápa felidézte, hogy II. János Pál barátja volt és sok éven át a munkatársa, s megrázta elődjének 2005-ös haláltusája, amelyet azonban a lengyel pápa "kősziklaként" viselt el.
XVI. Benedek megjegyezte, azt szerette volna, ha elődjét "ésszerű sietséggel" avatják boldoggá.
Erre legkorábban II. János Pál 2005. április 2-i halálát követően öt évvel keríthettek sort. A boldoggá avatás folyamatát néhány héttel az ötéves évforduló letelte után már engedélyezte is XVI. Benedek.
A boldoggá avatási szertartás részeként tartott szentmise néhány perccel vasárnap délután egy óra előtt ért véget a vatikáni Szent Péter téren. A szentmise után elsőként XVI. Benedek pápa és a bíborosok járultak II. János Pálnak a Szent Péter bazilika főoltára előtt elhelyezett koporsója elé, majd a jelenlévő magas rangú vendégek, püspökök és hívők következtek. A hívők hétfőn este hét óráig róhatták le kegyeletüket. Ha a sornak addig nem lenne vége, megvárják az utolsó hívőt is, és csak utána viszik át a koporsót a néhai pápa végső nyughelyére, a Szent Sebestyén kápolnába. Liturgikus emléknapját október 22-ére vezették be a római naptárba.

 

 

 

"Totus Tuus ego sum, et omnia mea tua sunt."

(Egészen a Tiéd vagyok, és mindenem a Tiéd.)

II. János Pál

 

 

 

Ima Boldog II. János Pál pápa közbenjárásáért

 

Boldog János Pál, a mennyek ablakából add ránk áldásodat! Áldd meg az egyházat, amelyet annyira szerettél, amelyet szolgáltál és vezettél. Bátran ösztönözted, hogy haladjon előbbre a világ útjain, hogy elvigye Jézust mindenkihez és mindenkit elvezessen Jézushoz. Áldd meg a fiatalokat, akiket szenvedélyesen szerettél. Eszközöld ki, hogy ismét álmodjanak, hogy ismét feltekintsenek az égre, hogy megtalálják a fényt, amely megvilágítja itt lent az élet ösvényeit.

Áldd meg a családokat, áldj meg minden családot! Te megérezted a sátán támadását ez ellen az értékes és nélkülözhetetlen égi szikra ellen, amelyet Isten gyújtott meg a földön. János Pál, imáiddal oltalmazd a családot!

Imádkozz az egész világért, amelyet még mindig feszültségek, háborúk és igazságtalanságok sújtanak. Te küzdöttél a háború ellen, szorgalmaztad a párbeszédet és elhintetted a szeretet magvait: imádkozz értünk, hogy mi is fáradhatatlanul a béke munkásai lehessünk.

Boldog János Pál, a mennyek ablakából áraszd ránk, mindnyájunkra Isten áldását. Ámen.

Angelo Comastri bíboros
a pápa vatikánvárosi helynöke

 

 

"Teljes szívemből kívánom az egész magyar nemzetnek és minden magyarnak a jólétet, a békességet és az igazságosságot, és ehhez kérem Isten segítségét és áldását."

/II. János Pál, Budapest, 1991. augusztus 20./

/Budapest - Hősök tere, Ünnepi szentmise, 1991. augusztus 20./

 

/Budapest, 1991. augusztus 16./

 

 

/Forrás: wikipedia.org, Internet, MTI/

Szentté avatásáról:

XXIII. János és II. János Pál 2014. április 27-i szentté avatására, mintegy egymillió zarándok érkezett Rómába. Mintegy 250 ezren fértek  a Szent Péter térre, a tér és az Angyalvár közötti területre és a Vatikán környéki többi utcába. Mintegy ezren voltak közöttük a magyar zarándokok. Lengyelországból közel 300 ezer hívő érkezett. Együtt celebrálta vasárnap a szentté avatási misét a római Szent Péter téren a nyugalmazott XVI. Benedek pápa utódjával, Ferenc pápával.

Áder János köztársasági elnök is részt vett XXIII. János és II. János Pál pápa vasárnapi szentté avatási ünnepségén a Vatikánban. A magyar kormány képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vett részt az állami delegációban, Orbán Viktor miniszterelnök pedig magánemberként zarándokolt el Rómába.

 

"Ne felejtsétek, hogy az ember szabadsága az Isten szeretetéből származik, és csak a szeretetben bontakozhat ki teljesen."

/II. János Pál, 1991. augusztus 18. Debrecen/

 

Górale dla Papieża ( A my Wom zycymy)

 

2011. május 22-én a Múzeumbarátok Köre szervezésében, a Lengyel délután programunk keretében emlékeztünk meg, Boldog II. János Pál pápáról.

A rendezvényen elhangzott beszédek szövegei, elolvashatóak az "Előadások" menüben.

 

Abbá Pater - Il suo volto

 

Pater Noster with the Venerable Pope John Paul II the Great

Bárka Dal - Boldog II. János Pál pápa emlékére

Giovanni Paolo II - I momenti più dolci

Barka-ukochana pieśń Jana Pawła II

Karol Wojtyla

 

Szent II. János Pál pápa címere

Címerében a kereszt és egy "M" betű látható, ami Mária monogramja. A pápa ily módon jelezte, hogy Mária által Krisztusnak szenteli magát. A Krisztus keresztje alatt álló Mária az út, ő visz el Krisztushoz.