Kommunizmuis Áldozatainak Emléknapja - 2017.
Írta: Szmolicza József   

MEGHÍVÓ

EMLÉKEZZ ÉS NE FELEDD!

 

Isaszeg Város Önkormányzata és a Dózsa György Művelődési Otthon és Múzeum

tisztelettel meghívja a város polgárait

a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából


2017. február 25-én 18 órára a

Hősök és Áldozatok Emlékparkjába

 

Néma főhajtással és gyertyagyújtással

emlékezzünk a kommunizmus áldozataira!


A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja (szokásos említése: A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja) megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el. Ennek értelmében a középfokú oktatási intézményekben minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljes mértékben jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számon tartott embereknek.

A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

 

Az emléknaphoz kapcsolódó filmajánló:

Katyn-i mészárlás Rendezte: Andrzej Wajda

Életreítéltek

Dokumentumfilm a Kisfogházról

A kommunizmus és a Gulág áldozatainak emlékére

Megölni egy papot (1988. amerikai-francia filmdráma)

Lengyelországban alapjaiban rendült meg a szocialista rendszer 1981-ben. A feszült helyzetben a katonaság átveszi a hatalmat, a rezsim betiltja a változásokat sürgető Szolidaritás szakszervezetet, és bevezeti a szükségállapotot. A sötétség évei következnek. Ám a katolikus Alek atya, a varsói Szent Sebestyén templom papja felemeli szavát a diktatúra ellen. A hatóságok tehetetlenek, mire Stefan rendőrkapitány elhatározza, hogy más eszközhöz nyúl. A filmet Jerzy Popieluszko atya tragikus története ihlette.