Arany János emlékév
Írta: Szmolicza József   

ARANY JÁNOS

(1817. Nagyszalonta - 1882. Budapest)

születésének 200. évfordulójára


"Szülőhelyem Szalonta,

Nem szült engem szalonba,

Azért vágyom naponta

Kunyhóba és vadonba."

 

Petőfi Sándor rajza

 

2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította, amelynek fővédnöke Lovász László, az MTA elnöke lett. Az Emlékév 2017. március 2-án kezdődik Nagyszalontán, majd május elején tudományos ülésszakkal folytatódik az Akadémia közgyűlésén. Ősszel Debrecen és Nagykőrös, majd ismét Budapest a legfontosabb ünnepségek színhelye. Kiállítás lesz többek között Nagyszalontán, Nagykőrösön, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az MTA Könyvtár- és Információs Központban és az Országos Széchényi Könyvtárban. Az év során újabb kötetei jelennek meg az Arany János munkái című, most elkezdődött nagyszabású kritikai kiadásnak. A tudományos programokat országos és határon túli középiskolai szavalóverseny és más kulturális események kísérik majd.

Áder János Magyarország köztársasági elnöke Nagyszalontán, a költő szülővárosában nyitotta meg az Arany-emlékév rendezvénysorozatát. Áder János ünnepi beszédében többek között elmondta, hogy a haza sorsa azon is múlik, hogy megbecsüljük-e nagyjaink teljesítményét, emlékezünk-e rájuk és tanulunk-e tőlük.

 

A "a bogárhátú öreg ház", melyben ARANY JÁNOS született 1817. márczius 2-án.

De ez a ház ma már nincs meg az enyészeté lett, erről így vall Arany János:

"Híre, pora sincsen már az öreg háznak,

Honnan elindultam földi utazásnak,

Nem is úgy épült, hogy századokig álljon,

Csak rövid tanyául, mint fecskefészek..."

 

Fotó: MTI

Gyertyás felvonulással tisztelgett csütörtök este Nagyszalonta lakossága a városban kétszáz évvel ezelőtt született Arany János nagysága előtt.