Görgei születésnap
Írta: Szmolicza József   

Than Mór: Görgei és Klapka az isaszegi csatában

 

Emlékezzünk

Görgei Artúr honvédtábornok születésének 200. évfordulójára

(1818. január 30. - 2018. január 30.)


"Nem volt énbennem semmi katonai zseni. Az csak mese, magyar legenda, mint annyi más. Rendet tartottam a katonáim között, ez az egész és a fickók derekasan viselték magukat néhányszor. A többi lárifári."

Görgei Artúr (1818-1916) honvédtábornok

az 1848/49-es szabadságharc fővezére, az 1849. április 6-i győztes isaszegi csata főparancsnoka.

 

Görgei emléktábla a régi mozi épületén.

 

Az egykori tűztől megmenekült ház az 1960-as években, ahol a csata után Görgei és vezérkara tanácskoztak. Három család lakott benne, valamint a Petőfi Filmszínház (MOZI) is az épületben működött az 1980-as évek elejéig.

 

Görgei reliefje a Honvédszobor talapzatának főhomlokzatán. A szobor készítője Radnai Béla szobrászművész volt, talapzatát székely kőfaragók készítették, magyaros stílusban. Kezdeteben csak a három tábornok (Aulich, Damjanich, Klapka) reliefje volt látható az emlékművön. 1938. április 8-án Isaszeg előljárósága országos Görgei ünnepélyt rendezett, amikor a dicső tábornok arcképével díszített domborművet átadták. Az ünnepségen jelen voltak a még élő Görgei leszármazottak, a miskolci Görgei Artúr 13. Honvéd gyalogezred teljes tiszti, altiszti küldöttsége az ezred zenekarával egyetemben.

 

Görgei induló

Görgei emlékére

Az isaszegi Honvédszobor főhomlokzatán a Görgei relieffel

 

"Móricz Zsigmond „élő vértanúnak” nevezte, s tény, hogy életben maradásával rosszabb sors jutott neki, mintha kivégezték volna. 67 évvel élte túl 1849-et, 1916-ra szinte valamennyi egykori harcostársa meghalt már. Az árulási vádról azóta kiderült, hogy a politikai manipuláció és a nemzeti naivitás sajátos keveréke volt csupán, nem a tények által megalapozott állítás. Pedig Görgei nem a magyar szabadságharc árulója, hanem legjobb hadvezére volt. Olyan katona, amilyet Hadik András óta, s azóta sem hordott hátán ez a föld."

/Hermann Róbert történész/