Ki olvas minket

Oldalainkat 72 vendég böngészi

Szeretettel várjuk!

Múzeumunk egész évben

várja Önt és kedves családját.

Véletlenkép

kepeslap97.jpg

Szavazások

Járt-e már múzeumunkban?
 

Hirdetések

Hirdetés

Isaszeg térkép (XIX. sz.)

Írta: Szmolicza József   
2016. március 06. vasárnap, 22:34

A "Lengyel Légió" a Nemzetiségekért Díj díjazottja

 

2015. december 17-én osztották ki Magyarország Miniszterelnöke által adományozott Nemzetiségekért díjakat. Az egyik díjazott, a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület.

A díjat Balog Zoltán minisztertől Nagy Emil, a Légió parancsnoka vette át. A lengyelek részéről az ünnepségen részt vett Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet, dr. Csúcs Lászlóné a parlamenti lengyel szószóló, dr. Rónayné Słaba Ewa az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke és dr. Várnai Dorota a Fővárosi Lengyel Önkormányzat elnöke.

 

A bíráló bizottság a Lengyel nemzetiség részéről a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesületet találta érdemesnek a díjra. Az elhangzott laudáció szerint  a Wysocki Légió 17 éve végzi hagyományőrző tevékenységét. Kezdetben 3 fővel alakultak meg, majd az elkövetkező években tagjaik száma 20 főre emelkedett. Az évek során 60-70 fő vett részt a légió tevékenységében, kik kiválásuk után a civil életben is tovább vitték az ott szerzett ismereteiket a magyarországi lengyelségről és hagyományairól.  Évente 50 körüli a fellépéseiknek száma. A lengyel és magyar történelemnek több korszakát jelenítik meg Szent Lászlótól 1956-ig, s ezáltal a csapat szerves része lett a magyarországi lengyelség ünnepségeinek.  A lengyel nemzetiséget külsőségeiben ők képviselik a leglátványosabban. A Wysocki Légió nemcsak egy rendezvényeken megjelenő, ott protokolláris feladatokat teljesítő formáció, hanem kultúra közvetítő, kultúra átadó is, hiszen tagjai sok olyan meghívásnak is eleget tesznek, mint pl.:, iskolákba, középiskolákba és nyári táborokba járnak élő történelemórákat tartani, fegyver- és viselettörténeti kiállításokat rendeznek, részt vettek különféle lengyel történelmi filmek díszbemutatóján vagy irodalmi estek háttérszereplőiként; és a légió tagjai közül sokan publikálnak újságokban, internetes honlapokon, sőt néhány lengyel témájú könyvet is írtak tagjai.  Minden megmozdulásukkal a magyarországi lengyelséget népszerűsítik. A légió vezényleti nyelve lengyel, mindenkinek meg kell tanulnia legalább 50 szót, vezényszót, de magyar származású tagjai közül többen megtanultak lengyelül is, ezáltal megismerkedtek a lengyel kultúrával is, amelynek mára már ők is a továbbadói lettek.

A díjhoz mi is szívből gratulálunk!


Wysocki Légió tagjai Szent László korabeli, és 1849-es Légiós egyenruhában díszőrséget adnak.

Isaszeg, Szent László Lengyel délután, 2014. 06. 07. Öregtemplom

Fotó: Szmolicza J.

 
Írta: Szmolicza József   
2016. február 10. szerda, 17:39

MEGHÍVÓ

 

/Mecsek/


Az Isaszegi Természetbarát Klub (ITK), az Isaszegi Múzeumbarátok Köre és a Falumúzeum,

tisztelettel meghívja Önt, kedves családját, ismerőseit, barátait

 

"MÚZEUMI ESTÉK"

sorozatának következő programjára

2016. február 20-án (szombaton) 16 órára a

Falumúzeumba

 

Hazai tájakon II. című

vetítettképes előadásra,

a Természetbarát Klub 2. félévi túráiról

 

Ahol jártak az ITK tagjai:

Börzsöny, Pilis, Bükkalja, Zalai-dombság, Szarvas, Mecsek, Visegrádi-hegység, Isaszeg környéke.

 

Előadó:

Notter Béla az ITK elnöke

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! A belépés díjtalan!

Letölthető meghívó!

 

/Börzsöny/

Fotók: Notter Béla

/Honismereti túra, Isaszeg/

 

/Visegrádi-hegység/

 

/Cserhát/

 

/Szarvasi Arborétum/

 

 
Írta: Szmolicza József   
2015. július 11. szombat, 14:59

ÚJABB EREDMÉNYES PÁLYÁZAT!

 

 

Örömmel tájékoztatom honlapunk olvasóit, a Múzeumbarátok Köre tagjait az alábbiakról:

2015. július 9-én tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kubinyi Ágoston Program támogatási döntéseit. A Programra a pályázatot Isaszeg Város Önkormányzata nyújtotta be, mint a muzeális intézményünk fenntartója. Pályázati téma:  az elavult nyílászárók cseréje, valamint akadálymentesített feljáró készíttetése. Igényelt támogatás 4 550 000,-Ft, saját forrás 550 000,-Ft volt. A Szakmai bizottság javaslatára, Balog Zoltán miniszter úr döntése alapján, 1 000 000,-Ft. támogatásban részesültünk! A pályázat elkészítése igazi csapatmunka volt, a szakmai részét Kovácsné Halomházi Zsuzsanna elnök asszonnyal (Múzeumbarátok Köre) együtt készítettük el. A pályázat regisztrációját, a sokrétű dokumentáció elkészítését, összeállítását, a hiánypótlások elvégzését Hanák Cecília oktatási referens végezte. Jakab László rendszergazda pedig a pályázati anyag digitális változatát írta DVD lemezre. Köszönjük Pénzes János alpolgármester úrnak a pályázathoz nyújtott támogatását, mindvégig bátorító, bíztató szavait.

A nyílászárók cseréjével a műtárgyvédelmi előírásoknak is megfelelő, hőszigetelt ablakok, és biztonsági előírásoknak megfelelő ajtók kerülnek beépítésre.  A támogatás révén minimálisra csökkenthető a műtárgyakat károsító szennyező anyagok bejutása, és jelentős energia megtakarítás is elérhető.

 

 
Írta: Szmolicza József   
2015. június 21. vasárnap, 14:52

EREDMÉNYES PÁLYÁZAT

 

 

Örömmel tájékoztatom kedves olvasóinkat, hogy 2015. május 18-án az NKA Közgyűjtemények Kollégiumához benyújtott pályázatunkat eredményesen bírálták el. A benyújtott pályázatunkon az igényelt támogatás 562. ezer forint volt, a megitélt támogatás 300.000,-Ft! Az elmúlt évben is hasonló összeget nyertünk el, akkor az állandó kiállítás világítás korszerűsítésére. Örömmel olvastuk az NKA honlapján, a június 15-én megjelent eredménylistában városunk és intézményünk nevét! A jelenlegi pályázaton elnyert támogatásból, 1 db mobil TROTEK nagy teljesítményű, fél-ipari párátlanító berendezést (Az időszaki kiállítás és a raktárak páramentesítésére), valamint vezeték nélküli hőmérséklet és páratartalom mérő és adatgyűjtő készüléket, külső érzékelőivel együtt tervezünk megvásárolni. Majd a szerződés megkötésekor kerülnek mindezek pontosításra. Ennek a mára már egyszemélyessé vált intézménynek komoly eredménynek számít az elért eredmény. A sikeres pályázat is bizonyítja, hogy jó pályázati anyagot sikerült összeállítanom, ezáltal további lehetőséget adni Falumúzeumunknak a további fejlődéshez.

 
Írta: Szmolicza József   
2015. június 03. szerda, 12:34

Röviden az elmúlt időszak pályázatairól

 

 

A korábbi évek gyakorlatához híven idén két pályázat került beadásra, amely múzeumunkat érinti. Ezeken a pályázatokon való sikeres részvétel esetén tudunk jelentősebb fejlesztéseket elérni múzeumunk érdekében. Tavalyi évben Pl. az állandó kiállítás világítás korszerűsítésére nyertünk el komolyabb összeget, a NKA Múzeumi Kollégiumától. Ez évben első pályázatunk az EMMI által meghirdetett "Muzeális intézmények szakmai támogatására" kiírt Kubinyi Ágoston Program volt, melyen az önkormányzati fenntartású muzeális intézmények indulhattak. Pályázó Isaszeg Város Önkormányzata volt.

Kérésemre és javaslatomra a programban részt vehettünk, infrastrukturális fejlesztésekre nyújtottunk be pályázatot.

A pályázaton a Falumúzeum akadálymentesítésére és az elavult több mint 30 éves nyílászárók cseréjére adtunk be pályázati anyagot. Köszönöm, hogy Pénzes János alpolgármester úr engedélyezte és az elindulás első pillanatától kezdve támogatta a részvételünket. A pályázati regisztrációt, adatlapok kitöltését, egyeztetések sokrétű munkáját Hanák Cecília oktatási referens végezte el. Kovácsné Halomházi Zsuzsannával, a Múzeumbarátok Köre elnökével, a szakmai részét írtuk meg. Hatvani Miklós polgármester úr aláírásával hitelesítve hagyta jóvá a pályázatot, melyet a Magyar Államkincstárhoz kellett eljuttatni. Ezzel esélyt adtunk magunknak és múzeumunknak a fejlődéshez. Bizakodással várjuk a döntést!

 

Míg az előbbi pályázatot április hónap végéig kellett beadni, egyszeri hiánypótlással, addig a másik pályázatot, melyet az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma írt ki, május 18-ig kellett elkészíteni. Ennek a pályázatnak a megírását jómagam végeztem el; adatlap kitöltése, szakmai leírások, kötelező mellékletek beszerzése - ebből volt bőven, összesen 15 db! - árajánlatok bekérése, stb. A MÁB (Múzeumi és Állományvédelmi Bizottság) és a megyei műtárgyvédelmi felelős ajánlásának beszerzése a pályázathoz. "Hosszútávú állományvédelmi stratégiai illő fejlesztési terv" elkészítése, a beszerzésre kerülő eszközállomány várható eredményessége, stb.   Komoly munka volt a pályázat megírása és elkészítése. De már korábban készítettem hasonlót, úgy hogy nem okozott különösebb gondot. A pályázatot az összevont intézmény, a Dózsa György Művelődési Otthon és Múzeum részéről adtuk be, Verseczkyné Sziki Éva igazgató asszony engedélyével.

Pályázatii téma: Műtárgykörnyezet ellenőrzését szolgáló mérőeszközök és mobil páramentesítő berendezés beszerzése az állandó kiállításban és a raktárakban.

Reménykedünk abban, hogy nyerünk, de legalább az esélyt, a lehetőséget megadtuk magunknak. Ennél a pályázatnál is várjuk a számunkra kedvező, pozitív döntést.

 
Írta: Szmolicza József   
2015. május 28. csütörtök, 09:03

Hősök napja

 

 

A Hősök napját minden év május utolsó varárnapján tartják Magyarországon. Eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki először, hogy "nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni." Ezt követte az 1924. évi XIV. törvény, mely a hősök emlékünnepének megrendezését hét pontban szabályozta. A honvédség számára ez az 1925. május 1-én kiadott, 2519. sz. körrendeletben jelent meg. Egy másik, az 1942. április 25-én kelt körrendelet kimondja, hogy 1938 óta új hősök áldozták életüket a hazáért és emléküket ugyanolyan kegyelettel és tisztelettel kell őrizni, mint a korábban elesettekét. A II. világháborút követően, mintha a két törvény meg sem született volna, semmi sem történt fél évszázadon át. A rendszerváltás után a történelmi igazságtevés részeként, 1992-ben a budapesti Ludovika Akadémia épülete előtt újból felállították a hősök emlékművét és ismét fejet hajtanak a világháborúk hősi halottainak, katonai és polgári áldozatainak emléke előtt május utolsó vasárnapján, a Hősök Napján. Az ezt követő években aztán egyre több felől hallhattuk, hogy megemlékeztek hőseinkről. Majd a hősök emlékének ünnepét kiterjesztették az 1938 után elesettekre is. A XXI. század derekán újra hallhattunk az ünnep felől mert az országgyűlés a 2001. évi LXIII. törvény szerint újra nemzeti emlékünneppé nyilvánította a Hősök Napját mégpedig minden év Május hónap utolsó vasárnapján. A törvény elmondja, hogy a magyarság ezer esztendeje alatt, fegyverrel vagy fegyvertelenül harcoló összes férfi és nő aki a magyar haza védelmére kelt, tettével kiérdemli a tiszteletteljes megemlékezést ezen napon. Forrás: honvedelem.hu, szerkeszto.gportal.hu, emlekpont.hu

 

HAAS BÉLA I. világháborúban hősi halált halt, síremléke az Izraelita temetőben

 

Isaszeg hősök szobrának leleplezése 1925. nov. 1.

 

DICSŐSÉG A HŐSÖKNEK!

A 90 éve felavatott Hősi emlékmű Isaszeg város főterén. Alkotója Medgyessy Ferenc szobrászművész

 

Az 1984-ben Farkas Márton és fia kezdeményezésére állított emlékmű, a hazáért hősi halált halt magyar katonáknak állít emléket

 

BOROS JÁNOS hadapród őrmester, élt 29 évet

Elesett az isaszegi csatában 1944. nov. 7-én

 

KARAFA IMRE (1922-1944) Meghalt a Hazáért

 

HUSI ENDRE hadnagy sírja

Életét adta a Hazáért és bajtársaiért

 

A temetőben összesen 11 sír található, melyek alatt az 1944-ben Isaszeg védelmi harcaiban elesett magyar katonák, alusszák örök álmukat.

Aki teheti helyezzen a sírjukra egy-egy szál virágot! Megérdemlik, mert a legdrágább kincsüket, fiatal életüket áldozták a Haza védelmére.

Nyugodjanak békében!

Hősök napja

 

 

Hõsök napjára

"Nékik fentrõl már az égi fény világít"

 

Csend, sûrû csend, a némaság fájó csendje,

Melyet olykor megtör egy-egy lélekharang.

Te, ki a mában élsz, gondolj a hõsökre,

Kiket sírok mélyén porhanyós hant takar.

 

Nem ön-ön magukért vállalták a halált,

Szívük diktálta hazaszeretet, s becsület.

Szolgálták híven istent és e Szent Hazát,

Lelkükben hit lángja táplálta a tüzet.

 

Nem maradt utánuk más, csak porló csontváz,

Nékik fentrõl már az égi fény világít.

Nékünk maradt az emlék és fekete gyász,

Meggyötört nemzetünk ma már békét áhít.

 

Felelevenítve sorsdöntõ csatákat,

Lebegjen szemünk elõtt közel és régmúlt,

Szívünkben nyíljon az emlékezés virága,

Idézzük fel elménkben mily rögös volt az út:

 

Négyszázötvenegy, a hun király Atilla

Csatát vívott, ez volt a Népek csatája.

Nyolcszázkilencvenkilencben Brentánál

Elfutott elõlünk a Berengár király.

Kilencszázhétben a pozsonyi ütközet,

Csúfosan vertük a keresztes sereget.

 

Kilencszázhuszonhat, Sankt Gallenig jutunk,

Visszaülhet trónjára a pápa miáltalunk.

Kilencszázötvenöt, csatát veszt a sereg,

Augsburgnál bizony tõrbecsalták õket.

Ezerötvenben, a Vértes hegy lábánál,

Megmutattuk nincs jobb harcos a magyarnál.

 

Ezerhatvannyolcban a Cserhalmi ütközet,

Kunoknak adánk itt harcászati leckéket.

Ezerkettõszáznegyvenegy, Muhi a "vég",

Tatár jõ, mint sáskahad, az egész ország ég.

Nikápoly, ezerháromszázkilencvenhat,

Zsigmonddal az élén, fut a keresztes had.

 

Ezernégyszáznegyvennégy, Várna kudarca,

Jagelló Ulászló odalett a viharban.

Ezernégyszázötvenhat, Nándorfehérvár

Templomainkban a harang ma is táncot jár.

Ezernégyszázhetvenkilenc, Kenyérmezõ,

Kinizsi Pál volt itt a nagy törökverõ.

 

Ezerötszázhuszonhat, a mohácsi vész,

Királyunk, seregünk egy szálig odavész.

Ezerötszázharminckettõ, Kõszeg helyt áll,

Jurisics Miklós küzd, s miénk marad a vár.

Ezerötszázötvenkettõ, Eger a nagy tét,

Dobó keseríti Ali pasa életét.

 

Ezerötszázhatvanhat, Szigetvár elesett,

Zrínyi Miklós megmutatta, mi a becsület.

Ezerötszázkilencvenhat, Mezõkeresztes,

A török szultán ismét gyõzedelmeskedett.

Ezerhatszáznégyben, Álmosd és Diószeg,

A Habsburgot verte a Bocskai sereg.

 

Ezerhatszáznyolcvanhat, felszabadul Buda,

Keresztes seregeknek sikeres ostroma.

Ezerhatszáznyolcvannégy, Nagyharsány, Szársomlyó,

Megszûnt itt a töröknek minden földi jó.

Szalánkemén, ezerhatszázkilencvenegy,

Bádeni Lajos õrgróf ver török sereget.

 

Ezerhatszázkilencvenhét, Zenta is szabad,

Vége a százötven éves török uralomnak.

Ezerhétszázhárom, Rákóczi idején,

Ocskay brigadéros gyõz Tiszabecsnél.

Ezerhétszáznégyben a Nagyszombati csata,

Vereséget szenved a kurucok csapata.

 

Ezerhétszáznyolc, kudarcba fullad Trencsén,

A továbbiakban már nincs semmi remény.

Ezernyolcszáznegyvennyolc, szabadságért küzdünk,

Pákozdról Jellasicsot Bécsig kergetjük.

Ezek után vegyesek a harci sikerek,

Egyszer osztrák gyõz, másszor magyar honvédek.

 

Ezernyolcszáznegyvenkilenc, Piski ütközet,

Gyõzelmét ülheti a Bem vezette sereg.

Beindul a dicsõ tavaszi hadjárat,

Nem sok babér terem ekkor az osztráknak,

Tápióbicske, Isaszeg, majdan Buda,

Egymást követõ gyõztes csaták sora.

 

Klapka György megvédi Komárom erõdjét,

Keserítve végig az osztrákok kenyerét.

Eddig a "nagytestvér" figyelt és hallgatott,

A "sógor" nyavalygására jött, és ránk rontott,

Mikor kezdénk hinni, szabadságunk közel,

Viharfelhõ tornyosul, mennydörgés jöve el.

 

Egymást követve, városaink mind elvesztek,

Segesvár, Temesvár, utolsónak odalett.

Ezerkilencszáztizennégy, Limanova,

Ismét jön a nagytestvér, de meg lett állítva.

'Kilencszáztizenöt Przemysl, Galícia,

Nagy a veszteségünk, de meghátrál a muszka.

 

Még ezerkilencszáztizenöt-tizenhét,

Isonzó, Doberdó, fagyhalál, halálrét.

Ezerkilencszáztizennyolc Piave folyó,

Halálvirágot szór a fennsíkról Montello.

Ezerkilencszáznegyvenegy keleti front,

A Magyar Királyi haderõ zászlót bont.

 

Ezerkilencszáznegyvenkettõ Tyimtõl a Donig,

A második hadsereg gyorsan felfejlõdik.

Ezerkilencszáznegyvenhárom Voronyezs,

A "nagytestvér" visszavág, odavész a sereg.

Ezerkilencszáznegyvennégy, visszavonulunk,

Veszteségünk jelentõs, de van akaratunk.

 

A román hadvezetés a muszkához áll át,

Tordánál szétverjük az áruló hordáját.

'Kilencszáznegyvenöt, hazánkra alkony száll,

Asztalunkról a "nagytestvér" mindent felzabál.

Kirabolt, széttépett, megalázott nemzet,

Ezerkilencszázötvenhatig tûr, szenved,

 

Újra megpróbálja letörni a rabigát,

Ki tatártól, töröktõl védte Európát,

Szembeszáll az orosszal, a vörös ördöggel,

Európa, s a nagyvilág nézi közönnyel.

Ásta sírunkat a nyugat ezer éven át,

A kelet megpróbálta bedöngölni hantját,

 

Mi mégis itt vagyunk, s nemzetünk is él,

Õsök ereibõl ezért folyt sok honfivér.

Isten valamiért feláldozta népünket.

A megváltó Jézusnak mártírkeresztet,

Nékünk rabláncot adott évszázadokon át,

Bár sokszor próbáltuk széttörni az igát.

 

Kell, hogy emlékezzünk a nemzet hõseire!

Közöttünk élnek, míg õket nem feledve,

Szívünkben nyílik az emlékek virága,

E véráztatta földön kívül nincs más haza!

/Albert Ferenc/

 

/Forrás: http://gufi.hupont.hu/5/hazafias-versek/

 


 
Írta: Szmolicza József   
2015. június 11. csütörtök, 12:36

Messziről érkezett ajándék

 

Kedves adományt kaptunk az elmúlt napokban. Dr. Barabásné sz. Pesthy Zsuzsanna volt isaszegi gyógyszerész fiától, akinek nagyanyja Pesthy Mihályné született Thinagel Szerafin az első okleveles magyar gyógyszerésznő volt. Pesthy Mihály és felesége hosszabb kerülőút után Isaszegen telepedtek le, és megvásárolták az isaszegi "Angyal" Gyógyszertárat. Itt alapítottak családot. Házasságukból két gyermek született István és Zsuzsanna. Pesthy Zsuzsanna szülei hivatását követve gyógyszerész lett, és feleségül ment a köztiszteletnek örvendő,  Dr. Barabás Géza orvoshoz. Két gyermekük született András Pál 1934-ben és György Mihály 1936-ban, akik külföldön Angliában és Kanadában élnek. Dr. Barabás György Mihály az alábbi fényképek és dokumentumok digitális másolatait küldte el múzeumunknak.

 

Dokumentumok:

Értesítés Dr. Barabás Gézáné részére, -a saját - az isaszegi "Angyal" gyógyszertár állami kezelésbe vételéről 1950. 07. 28.

Köszönet az Építés- és közmunkaügyi miniszter úrnak, az isaszegi Rk. Újtemplom építésének folytatásához - az MKP isaszegi szervezete útján - nyújtott összesen 20.000,-Ft támogatásért.

A Római Katolikus Egyházközség megbízásából: Sztrízs József esperes plébános, 1947. 08. 28.

Fényképek:

Filmfelvétel Isaszegen kb. 1930-as évek

Sztrízs József esperes plébános, Dr. Barabásné Pesthy Zsuzsannával beszélget a temetőben kb. 1930-as évek

 

Terveink szerint 2016-ban, Pesthy Mihályné sz. Thinagel Szerafin halálának 60. évfordulója alkalmából, emlékkiállítással adózunk emlékének.

 

Köszönjük a küldött adományokat!

 

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2015. május 21. csütörtök, 16:11

Frissült a képgalériánk!

 

Kedves látogatóink!

Hosszabb szünet után (családi tragédia, pályázatírás miatt), sikerült négy témában feltölteni képeket. Az alábbi események fotói kerültek fel honlapunkra

 

1. Magyar-Lengyel Barátság Napja I. rész /Ünnepi megemlékezés/ 2015. 03. 20.

2. Magyar-Lengyel Barátság Napja II. rész /ITK vetítés/ 2015. 03. 21.

3. Múzeumbarátok Köre gyermek rajzpályázat díjnyertes alkotásai 2015. 04. 06.

4. Múzeumok Világnapja - kézműves foglalkozások - Múzeumkert 2015. 05. 16.

 

Folytatjuk, jó böngészést kívánunk!

5. Trojan Marian Józef lengyel származású grafikusművész kiállítás megnyitója - 2015. 04. 06.

Sajnos ezeknek a képeknek a minősége nem a legjobb, mert csak videó kamerával tudtunk képeket készíteni.

Köszönjük Valkony Antal ny. tanár úr segítségét, a videós fotók megküldéséért

6. Múzeumok Őszi Fesztiválja - Megnyitó ünnepség - 2014. 10. 03.

7. Múzeumok Őszi Fesztiválja - Honismereti túra - 2014. 10. 11.

8. Attila-vonal 1944-ben, Dr. Boldizsár Gábor honv. ezredes előadása - 2013. 11. 22.

9. Múzeumok Őszi Fesztiválja - Honismereti túra 2. rész - 2014. 10. 11.

10. Múzeumok Őszi Fesztiválja - Restaurátor bemutató - 2014. 10. 18.

11. Dózsa György isaszegi emlékezete c. előadás - 2014. 05. 17.

12. Aszódi Petőfi Múzeum napközis táborozóinak látogatása - 2014. 08. 13.

 
Írta: Szmolicza József   
2015. május 20. szerda, 15:52

Vendégeink voltak

 

2015. május 12-én messziről érkezett kedves vendégek keresték fel múzeumunkat, Hatvani Miklós polgármester úr kíséretében.

A kis csoport között üdvözölhettük Jean Béliveau-t is, aki 2015. május 9-én indult Rákóczifalváról 8 kanadai zarándoktársával, hogy 4 nap alatt Budapestig végiggyalogolja a Világlépés emléktúrát. Budapesttől végigmenjenek a Camino magyarországi szakaszán egészen Santiago de Compostelláig, hogy július 25-én ott ünnepeljék Szent Jakab Apostol ünnepét.

A kanadai születésű Jean Béliveau 2000-2001 között UNESCO békenagykövetként körbegyalogolta a Földet. A világvándor 2006. január 9-én Rákóczifalva határában lépte át a 40 000 Km-t (ami a Föld kerülete is egyben). Rákóczifalva lakossága örömmel és szertettel fogadta őt. Ez év május 9-én avatták fel jelenlétében a VilágLépés Túrát.

Jean Béliveau magyarországi gyaloglásával arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy Magyarország is képes bekapcsolódni a nemzetközi túra és zarándok útvonalakba. A VilágLépés Túrát az az igény hozta életre, hogy Kelet-Magyarországon is végighaladjon olyan túraútvonal, ami járható, megmutatja annak a vidéknek a szépségeit és része lesz a nemzetközi vérkeringésnek.

 

Jean Béliveau, - Polgármester úr zarándok hölgyek társaságában

 

 

 
Írta: Szmolicza József   
2015. április 02. csütörtök, 19:41

Kedves Diákok!


Turcsán Boglárka 5.c.

I. helyezett

Klapka György Általános Iskola és AMI

 

Az Isaszegi Múzeumbarátok Köre (IMK) – az „Isaszegi Történelmi Napok” -  alkalmával, az 1849. április 6-i isaszegi győztes csata 166. évfordulójának emlékére, rajzpályázatot hirdetett meg az isaszegi általános iskolák 4., 5., 6., 7., 8. osztályos diákjai részére. „TROMBITA HARSOGOTT, DOB PERGETT…” címmel. A rajzpályázat zsűrizése március 31-én megtörtént.

A Klapka György Általános Iskola és AMI és a SZISZI-ből közel 50 rajz érkezett, melyekből a zsűri 9 alkotást díjazott. Nagyon sajnáljuk, hogy a Damjanich János Általános Iskolából egyetlen rajz sem érkezett be hozzánk, holott tavaly szép eredményeket értek el az iskola diákjai Pl. a kiemelt I. helyezést egy 6.a. osztályos tanuló kapta.

A sok, szép értékes rajzokért ezúton mondunk nektek és felkészítő tanáraitoknak, szüleiteknek köszönetet!


Fekete Luca Csenge 4.b.

I. helyezett

Klapka György Általános Iskola és AMI

 

EREDMÉNYHIRDETÉSRE és a díjak átadására 2015. április 6-án 14:30 órakor kerül sor a FALUMÚZEUMBAN! A díjnyertes alkotások készítői oklevél és könyvjutalomban részesülnek, akik nem nyertek helyezést, azok sem búsulhatnak, hiszen eredményes részvételükért "Emléklapot" vehetnek majd át.

Kérünk benneteket és szüleiteket, hogy gyertek el a díjátadóra!

A díjazott alkotások, hamarosan a Képgalériánkban megtekinthetőek lesznek!


EREDMÉNYEK:


Klapka György Általános Iskola

Alsó tagozat:

I. helyezés:

Fekete Luca Csenge 4.b.

II. helyezés:

Csia Rajmund 4.b.

III. helyezés:

Nagy Klaudia 4.b.

Felső tagozat:

I. helyezés:

Turcsán Boglárka 5.c.

II. helyezés:

Makarész Adriána 7.a.

III. helyezés:

Veres Alexandra és Jakab Réka 7.a.

 

SZISZI

4. osztály:

I. helyezés:

Vajda Kristóf

II. helyezés:

Dóczi Bálint

III. helyezés:

Könczöl Kornél

 

Gratulálunk a nyerteseknek!


Vajda Kristóf 4. osztály

I. helyezett

Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola,

Gimnázium és Szakközépiskola


 

 

 

 

 

 

 

 

 
« ElsőElőző1234567KövetkezőUtolsó »

5. oldal / 7