Okos parcellakövekkel jelölik meg a tavaszi hadjárat kiemelt helyszíneit

MEGHÍVÓ

A Nemzeti Örökség Intézete a tavaszi hadjárat 175. évfordulója emlékére okos parcellakővel jelöli meg a szabadságharc legjelentősebb hadjáratának kiemelt helyszíneit.

A Nemzeti Örökség Intézete, Isaszeg Város Önkormányzata és az Együttműködés Isaszegért Egyesület tisztelettel meghívja Önt és Családját az 1849-es tavaszi hadjárat útvonalát követő, Nemzeti Sírkertbe sorolt sírhelyeket jelölő okos parcellakövek átadása alkalmából rendezett ünnepségre. 

Helyszín: Isaszeg, a 036/9. helyrajzi számon található tömegsír – Katonapallag – Honvédsírok
(GPS: 47.51504970670916, 19.40540823739454)

Időpont: 2024. április 6. (szombat) 11:00

A megemlékezőket köszönti:
Móczár Gábor
főigazgató, Nemzeti Örökség Intézete
Hatvani Miklós
polgármester, Isaszeg Város Önkormányzata

Avató beszédet mond:
Vécsey László
országgyűlési képviselő

Okos parcellakővel jelöli meg az 1848-49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának kiemelt helyszíneit a 175. évforduló emlékére a Nemzeti Örökség Intézete. Az ünnepségsorozat első rendezvényét április 2-án kedden tartották Hatvanban. Az okos parcellakövek olyan információs eszközök, amelyek QR-kód segítségével bemutatják a védett sírokat és a bennük nyugvók életrajzát.

Móczár Gábor, az intézet főigazgatója kiemelte: örömmel álltak a kezdeményezésről szóló, tavaly aláírt együttműködési megállapodás mellé.

A hat közreműködő civil szervezet – a Magyar Batthyány Alapítvány, a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Történelmi Társulat, a Görgey Kör Egyesület, a Magyarok Európában Egyesület és a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely – megállapodásának célja, hogy közös programokon keresztül ráirányítsa a figyelmet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára.

A nemzeti sírkertbe sorolt sírhelyeket jelölő okos parcellakövek elhelyezése az 1849-es tavaszi hadjárat útvonalát követi. Móczár Gábor tájékoztatása szerint a következő megemlékezés április 4-én Nagykátán, majd 6-án Isaszegen, 10-én Vácon, 26-án pedig Komáromban lesz.

A magyar nemzet számára maradandót alkotó személyiségek temetkezési helyének védelmére létrehozott nemzeti sírkertek ma már több mint 6200 sírt foglalnak magukban országszerte. Az e besorolással jogi védelmet nyerő sírokat nem lehet felszámolni, ezek felett a rendelkezési jogot a Nemzeti Örökség Intézete gyakorolja – közölte a főigazgató. Forrás: Nemzeti Örökség Intézete