Meghívó az Isaszegi KÉPESségek című Könyvbemutatóra 2024. május 3-án (pénteken) 18:00 órakor a Damjanich János Általános Iskolában

MEGHÍVÓ

„Őrizzük emlékeinket, nehogy végleg elvesszenek, s ezáltal üresebb
legyen a múlt, szegényebb a jelen, s kétesebb a jövő.”
(Ipolyi Arnold)

Könyvajánló

„Ki ne szeretné nézegetni a családi fényképalbumot? Nagyszülők, nagynénik, unokatestvérek intenek vissza egy-egy képről, miközben a múltba merevedett pillanatokon keresztül történeteket is mesélnek a fotók és a sárgult lapok hátulján lévő feliratok”.

Örömmel ajánlom kedves olvasóink figyelmébe a május 3-án megjelenő hiánypótló kiadványt az IsaszegiKÉPESégek – Pillanatfelvételek a 20. század első feléből című kiadványt. A szerkesztő Eto-Papp Beáta elnök asszony (Csatangoló Hagyományőrző Tánccsoport) munkáját dicséri a kiadvány. Hangyaszorgalommal fogott a feladathoz és széleskörű kutató munkához kezdett. Segítői is akadtak Dr. Székely András Bertalan és felesége Marika Asszony személyében, akik közvetlen munkatársaiként igyekeztek a könyv szerkesztésében közreműködni. Az ügy mellé állt a Települési Értéktár Bizottság, valamint a Falumúzeum is. Valkony Antal tanár úr magángyűjteményéből is kerültek elő felvételek.
Időközben egy felhívás is megfogalmazódott a lakosság felé, hogy akinek van a birtokában régi 1945 előtti családi emlékfotó, esküvők, bálok, színjátszók akkori életéről szóló felvételek azokat bocsássák a szerkesztők rendelkezésére.

A munka során igen sokrétű anyag gyűlt össze, ami a könyvbe nem kerülhetett be, de mivel érdekes volt pl. Isaszeg rovar világáról írt cikk, a múzeumnak továbbította azt Eto-Papp Beáta elnök asszony. Ezúton is megköszönöm azokat az archív isaszegi képeslapokat, amelyeket a könyv megírása során vásárolt a Csatangoló Tánccsoport és a múzeumnak ajánlotta azt fel.

A könyvet lapozva szép lassan ismerjük meg Isaszeg település 1945. előtti virágzó társadalmi, kulturális életét, a mindennapok fáradságos munkás életét. Ismert személyekkel is találkozhatunk, mint pl. Sztrizs József plébános, Marcsányi István kántortanító, Radó Gyuláné tanítónő, Csáky István malomtulajdonos vagy Paulovics Ignác községi főjegyző, de megjelennek a város híres polgárai, is mint pl. Prof. Dr. Sáska László Afrika-kutató, Isaszeg egykori orvosa is.
De az egyszerű emberek hétköznapjai, ünnepnapjai is megelevenednek a könyv lapjain (esküvők, keresztelők, a különböző bálok, színjátszók, a helyi muzsikusok nélkülözhetetlen zenekarai, Vidák, Csámpai, stb.

Ritka, talán először ebben a könyvben látható fotók teszik érdekessé ezt a szép kivitelű kiadványt.

Összességében egy igazi „kultúrkincset” vehet kezébe a kedves olvasó és bízunk benne, hogy folytatása is lesz a most megjelenő Isaszegi Helytörténeti Füzetek I. számának. Jó szívvel ajánlom minden kedves isaszegi lakos figyelmébe. Bízva, abban hogy a családi könyvespolcok legféltettebb „kincsévé” válik.

A 2024. május 3-i Könyvbemutatóra ezúton is szeretettel várunk minden kedves könyvbarátot, a település múltja iránt érdeklődő polgárt!

Szmolicza József
gyűjteménykezelő
Múzeumi Kiállítóhely