Magyar - Lengyel Barátság Napja - 2018.
Írta: Szmolicza József   

 

MEGHÍVÓ

ZAPROSZENIE

 

„Gyöngy volt a Te lelked!”

„Twoja dusza była perłą”

(Felirat a herceg szobrán)"

 

 

A Kós Károly-díjjal és a Magyarországi Lengyelekért-díjjal kitüntetett     
Isaszegi Múzeumbarátok Köre és a Falumúzeum
szeretettel meghívja Önt és kedves családját, barátait, ismerőseit


A MAGYAR - LENGYEL BARÁTSÁG NAPJA

DZIEŃ PRZYJAŹNI POLSKO-WĘGIERSKIEJ

alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésre.


2018. március 23-án (pénteken) 14 órára a Falumúzeumba


Tervezett program:


Dr. Dürr Sándor: Szent Imre herceg Lengyelországban


Boże coś polskę – Isten ki Lengyelhont - régi lengyel himnusz (lengyelül)


Szent István intelmei fiához, Imre herceghez (részletek):

A gyermekek engedelmességéről: Basa József

A rendszeres imáról: Bukocs Kincső

A jóságról, az irgalmasságról és a többi erényről: Somlós László


Magyar szentek himnusza – Isten hazánkért …

Fryderyk Chopin – Stefan Witwicki: Kívánság – Życzenie (lengyelül)

Előadják: Bereczki Norbert, Hajdu Andrea és Varga Dalma

 

Zongorán kísér: Bene Sándorné tanárnő

 

Csajkovszkij: Altató dal

Trombitán előadja: Szénási Levente

 

Zongorán kísér: Bene Sándorné

 

Boldogasszony Anyánk - régi magyar himnusz

 

Az ünnepi műsort a Klapka György Általános Iskola és

Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei adják.

 

Felkészítő tanárok: Bene Sándorné, Hirbik Zsuzsa, Csizmadia Sándor

Köszönjük a kedves diákok és felkészítő tanáraik munkáját!


Külön köszönjük a segítségét Molnárné Ruck Judit igazgató asszonynak, Dr. Dürr Sándornak a Múzeumbarátok Köre tagjának, és az

Isaszegi Múzeumbarátok Körének!

 

„…Mindvégig veletek voltunk”


Józef Wysocki tábornok, a Lengyel Légió parancsnoka

 

A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk!


Egyszólam & Kalamajka - Krakowiak (Jacy tacy) a Lengyel Légió táncnótája

60-lecie Zespołu Pieśni i Tańca "Krakowiacy". Taniec "Krakowiak z kosami".

A lengyel–magyar barátságot erősítette meg a Szentegyházi Gyermekfilharmónia

A Fili Lengyelországban

"Gyöngyhajú lányt" ma is gyakran hallani  (magyarul) a lengyel rádió könnyűzenei műsoraiban, mindig nagy élmény volt Varsóban, amikor az autó rádióján hallhattuk valamelyik varsói könnyűzenei adón. Gyakran játszották még a Csepregi Éva számát is, valahogy így kezdődik,: "Egy kis nyugalmat kívánok én ..... Ezt később már lengyelül is énekelték.                (Dr. Dürr Sándor volt varsói konzul visszaemlékezése)

 

Egy kis nyugalmat - Neoton Família 1983

a dal lengyel változata,

ELENI TROSZECZKĘ ZIEMI,TROSZECZKĘ SŁOŃCA - Egy kis zöld, egy kis napfény...

 

 

 

Magyar-Lengyel Barátság emlékmű Győrben

Kis halom tetején egymás mellett két vastagtörzsű, lombos tölgyfa áll, melyeknek erős gyökerei a földben összefonódva jelképezik a lengyel és magyar nép barátságát. A kis halom négy oldalán emléktáblák vannak, azonos magyar és lengyel felirattal.

Emléktábla szövege:
Lengyel-magyar barátság-emlékmű
Magyarország és Lengyelország két öröklétű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódnak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.
Stanislaw Worcell

Az emlékművet Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök és Sólyom László magyar államfő leplezte le 2006. március 24-én. Később folytatásként, ünnepség keretén belül aláírták a Győri Deklarációnak nevezett dokumentumot, melynek hatására a Magyar Köztársaság Országgyűlése 2007. március 12-i határozatában március 23-át a Magyar-Lengyel Barátság Napjává nyilvánította, a Lengyel Köztársaság Nemzetgyűlése ezt követően, egyetértve a Magyar Köztársaság Országgyűlésének döntésével, 2007. március 16-i határozatában március 23-át a Lengyel-Magyar Barátság Napjává nyilvánította.

 

Idézet a Magyar-Lengyel Barátság Emlékművének, Győrben tartott avató ünnepsége után elfogadott nyilatkozatból:

„A lengyel és a magyar nép ezeréves történelme és barátsága egyedülálló Európában. Népeink élő emlékművekként példát nyújtanak hősiességből és a szabadságszeretetből. A XXI. században új fejezet nyílt azzal, hogy Lengyelország és Magyarország az Európai Unió tagja lett. Múltunk és jövőnk kötelez bennünket – lengyeleket és magyarokat – arra, hogy legkiválóbb honfitársaink által írt közös történelmünket és barátságunkat megőrizzük, ápoljuk és átadjuk a következő nemzedékeknek.”

 

A magyar-lengyel barátság - átvészelve a nehéz időszakokat - évszázadok óta tart, ezért a jövőben is tartós maradhat. A két ország "bátran, büszkén" haladhat célja, a közös, európai élet felé. Fejet kell hajtani a több mint ezeréves magyar, a közel ezeréves lengyel múlt és mindazok előtt, akik hozzájárultak a két nemzet közötti kapcsolatok fejlődéséhez.

Bronislaw Komorowski, a Lengyel Köztársaság elnöke

 

 

Grzegorz Łubczyk volt lengyel nagykövet, a Wielogłos Węgierski-ben (Többszólamú Magyarország) című könyvében, úgy gondolom méltán írja Isaszegről:

„Hogy mennyire mélyen hatolnak be a múltba a magyar és a lengyel nép közös gyökerei, meggyőződtem Isaszegen, egy Budapesttől tizenegynéhány kilométerre fekvő községben.”

 

Lengyel barátom üdvözlése

 

Krakkóból jött el, kedves volt és vidám,

Elbeszélgetni öröm volt vele,

Bem apó szabad, boldog gyermeke

Nyitotta ajtóm váratlan reám.

 

Testvér volt mindig a lengyel s a magyar.

Egy volt a sorsunk, védtük a jogot,

A szabadságnak lángja lobogott

Lelkünkben, hogyha kívánta a haza.

 

Milyen szép lesz, ha egymásra talál

Minden nemzet egy boldog ég alatt.

S nem háborúba mennek a hadak.

 

A gondolatom járja szíved át,

Amikor forrón kezet fogsz velem,

Kedves vendégünk, drága jó barát.

 

Juhari István

(Isaszeg, 1916 - Budapest, 1978)

 

2018. március 23-án Veszprémben rendezik meg a Lengyel-Magyar Barátság Napjának központi ünnepségét, amelyen részt vesz Lengyelország és Magyarország államfője is.

Az érdeklődőket kiállítások, képzőművészeti és történelmi előadások, koncertek, könyv és táncbemutatók várják majd március 19 - 25-ig.


 

 

 

Filmajánló:

Magyar korridor: Varsó 1944

A varsói felkelést a náci vezérkar a keleti frontról visszavonuló II. magyar tartalék hadtesttel akarta leveretni. A 30 ezer fős magyar kontingens azonban kijátszotta katonai szövetségesét. A honvédek nemcsak jelentős mennyiségű lőszer-, fegyver-, élelmiszer- és gyógyszertámogatást nyújtottak a lengyel fővárosban harcoló Honi Hadseregnek, hanem át is akartak állni a felkelők oldalára.

Filmelőzetes

Magyar korridor Varsó 1944

Węgrzy wobec Powstania Warszawskiego. Wspomnienia

 

II. János Pál - A fehér ruhás vándor

Lengyel dokumentumfilm (2011.)

A 2005 tavaszán elhunyt, majd hat évvel később boldoggá avatott II. János Pál azon köztiszteletnek örvendő történelmi személyiségek sorába tartozott, akik egész életüket mások megsegítésének szentelték. Az alkotók a teljességre törekedve járták végig a legfontosabb állomásokat: kezdve a korai lengyel évektől, amikor Karol Wojtyla bíborosként egyre szélesebb körben vált ismertté, egészen halála percéig. A Michal Lorenc lenyűgöző zenéjével aláfestett képsorok jóvoltából számos helyszínt bejárva ismerhetjük meg a pápai látogatások mindmáig tartó hatását, de szemtanúi lehetünk az ellene elkövetett merényletkísérletnek is. Fontos egyházi és közéleti személyiségek, filmesek, újságírók és sokan mások nyilatkoznak II. János Pálról, köztük a Dalai Láma, Tibet lelki vezetője, Lech Walesa, a Lengyel Köztársaság volt elnöke és Plácido Domingo énekes. Segítségükkel közel kerülhetünk egy olyan nagyszerű egyéniséghez, aki üzenetével milliók életét változtatta meg, szavaival reményt adva még a legelkeseredettebbeknek is.


Magyar Szív (Węgierskie Serce)

Grzegorz Lubczyk (volt budapesti lengyel nagykövet) dokumentumfilmje emléket állít és a lengyelek háláját fejezi ki a magyaroknak a második világháború idején a lengyel menekülteknek nyújtott segítségért. Lengyelország német és szovjet megszállása után, 1939 és 1946 között több mint 120 ezer lengyel menekült érkezett Magyarországra. Az egyórás dokumentumfilmben megszólalnak egykori menekültek, elmondják, hogyan fogadták, ki gondozta őket, és a vendéglátó magyarok vagy azok leszármazottai is beszélnek emlékeikről. A film ismerteti a menekültek történetét, bemutatja a táborok életét, a lengyel és magyar papok tevékenységét, a lengyel menekülteknek nyújtott magyar egyházi támogatást, a német megszállás utáni eseményeket. Grzegorz Lubczyk rendező szerint egyetlen más nép és társadalom sem tanúsított olyan együttérzést és nyújtott olyan nagy támogatást a lengyeleknek, mint a magyarok 1939 őszén és az azt követő években.