Búcsúzunk…

„Jöttél s elmentél halkan,
Mint e földnek futó vendége.
Honnan? Hová? Mi azt tudjuk csak,
Isten kezéből, Isten kezébe!”
(Túrmezei Erzsébet)

Domszky Mihály 84 éves korában az isaszegi Falumúzeumban édesapja Domszky Pál születésének 120. évfordulója alklamából rendezett megemlékezésen (Isaszeg, 2023. 06. 03.) Háttérben a Wysocki Légió zászlajának másolata, előtérben az asztalon Máté Endre: Domszky Pál a varsói magyar c. könyve látható.

2024. március 4-én kaptuk a szomorú hírt, hogy Domszky Mihály kedves jó Barátunk földi életének 85. évében váratlanul elhunyt. 2023. június 3-án Isaszegen a Falumúzeumban megrendezett Domszky Pál (1903-1974) születésének 120. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen találkozhattunk a számunkra kedves Domszky Családdal. Ekkor Máté Endre a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület hő. századosa, a légió parancsnoka, a 2013-ban megjelent „Domszky Pál a varsói magyar” című könyv szerzője ismertette Pali bácsi életútját, munkásságát. Domszky Mihály pedig édesapjával kapcsolatos személyes élményeit ismertette a hallgatósággal. Szmolicza József a múzeum munkatársa pedig alkalmi kiállítást rendezett az évforduló alkalmából.

A megemlékezés díszvendége Domszky Mihály rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter, a varsói magyar nagykövetség nyugalmazott diplomatája volt. Igen nagy megtiszteltetés volt ez számunkra!

A rendezvény végén Domszky Mihály a Domszky Család, és Szatmáry Zoltán tb. elnök a Múzeumbarátok Köre részéről helyezték el a megemlékezés koszorúját, a Falumúzeum homlokzatán 1996-ban elhelyezett Domszky Pál emléktábláján.

A kép bal oldalán Domszky Pál emléktáblája látható. Koszorút helyeznek el Domszky Mihály és Szatmáry Zoltán.

Nem gondoltuk volna akkor, hogy ez a találkozás lesz az utolsó, újabb közös terveket szövögettünk, de az Úr az égiekből másképpen rendelkezett.

Az Isaszegi Múzeumbarátok Köre és az Isaszegi Falumúzeum ezúton fejezi ki őszinte részvétét a Domszky Család részére.

A március 8-i temetésen sajnos nem tudunk részt venni, de a Falumúzeum homlokzatán elhelyezett Domszky Pál emléktáblánál a budapesti (Farkasréti-temető) temetési szertartással egy időben Isaszegen 11:00 órakor mécses gyújtással emlékezünk Domszky Mihályra.

A Teremtő kísérje utolsó útján!

Emlékét szívünkben megőrizzük.

Isaszeg, 2024. március 4.

Szmolicza József
gyűjteménykezelő
Múzeumi Kiállítóhely

A megemlékezés végén, Domszky Mihály az édesapja emlékére elhelyezett koszorút fiúi szeretettel érinti meg. E kéznyújtásban talán egy pillanatra lélekben együtt lehetett apa és fia.
Máté Endre és Szatmáry Zoltán a Domszky családdal a koszorúzás előtti pillanatban.
Megemlékezésünk résztvevői Domszky Mihályné, Máté Endre, Szendrő Dénes, Mészáros Gusztávné alpolgármester asszony, Domszky Johanna, Pongrácz Gabriella igazgató asszony (Isaszegi Művelődési Ház és Múzeum) és Sindely Julianna tanárnő.
A 2023. június 3-i megemlékezésre Szmolicza József a múzeum gyűjteménykezelője által rendezett időszaki kiállítás részlete.
A szép cserepes virágokat Mészáros Gusztávné Piroska asszony biztosította a kiállítás idejére.