Meghívó – SZERETJÜK A MADARAKAT -Természetismereti fesztiválra Gödöllőn május 10 – 11-én

Szeretettel várjuk 2024. május 11-én a kicsiket és a nagyokat ingyenes családi napunkra, ami a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 50 ünnepi sorozat keretében „Szeretjük a madarakat” címmel kerül megrendezésre Gödöllőn, a Királyi Kastélyban, kiegészülve az Év Fajai Fesztivállal, Madarak és Fák Napja programokkal, a nemzeti parkok és az MME partnereinek bemutatkozásával.

Jó szívvel ajánlják mindenki számára a mellékelt programot, a Falumúzeumban egykor működő (1993 – 2006) természetvédő Zöld Szíves Szakkör immáron felnőtt tagjai!

Meghívó az Isaszegi KÉPESségek című Könyvbemutatóra 2024. május 3-án (pénteken) 18:00 órakor a Damjanich János Általános Iskolában

MEGHÍVÓ

„Őrizzük emlékeinket, nehogy végleg elvesszenek, s ezáltal üresebb
legyen a múlt, szegényebb a jelen, s kétesebb a jövő.”
(Ipolyi Arnold)

Könyvajánló

„Ki ne szeretné nézegetni a családi fényképalbumot? Nagyszülők, nagynénik, unokatestvérek intenek vissza egy-egy képről, miközben a múltba merevedett pillanatokon keresztül történeteket is mesélnek a fotók és a sárgult lapok hátulján lévő feliratok”.

Örömmel ajánlom kedves olvasóink figyelmébe a május 3-án megjelenő hiánypótló kiadványt az IsaszegiKÉPESégek – Pillanatfelvételek a 20. század első feléből című kiadványt. A szerkesztő Eto-Papp Beáta elnök asszony (Csatangoló Hagyományőrző Tánccsoport) munkáját dicséri a kiadvány. Hangyaszorgalommal fogott a feladathoz és széleskörű kutató munkához kezdett. Segítői is akadtak Dr. Székely András Bertalan és felesége Marika Asszony személyében, akik közvetlen munkatársaiként igyekeztek a könyv szerkesztésében közreműködni. Az ügy mellé állt a Települési Értéktár Bizottság, valamint a Falumúzeum is. Valkony Antal tanár úr magángyűjteményéből is kerültek elő felvételek.
Időközben egy felhívás is megfogalmazódott a lakosság felé, hogy akinek van a birtokában régi 1945 előtti családi emlékfotó, esküvők, bálok, színjátszók akkori életéről szóló felvételek azokat bocsássák a szerkesztők rendelkezésére.

A munka során igen sokrétű anyag gyűlt össze, ami a könyvbe nem kerülhetett be, de mivel érdekes volt pl. Isaszeg rovar világáról írt cikk, a múzeumnak továbbította azt Eto-Papp Beáta elnök asszony. Ezúton is megköszönöm azokat az archív isaszegi képeslapokat, amelyeket a könyv megírása során vásárolt a Csatangoló Tánccsoport és a múzeumnak ajánlotta azt fel.

A könyvet lapozva szép lassan ismerjük meg Isaszeg település 1945. előtti virágzó társadalmi, kulturális életét, a mindennapok fáradságos munkás életét. Ismert személyekkel is találkozhatunk, mint pl. Sztrizs József plébános, Marcsányi István kántortanító, Radó Gyuláné tanítónő, Csáky István malomtulajdonos vagy Paulovics Ignác községi főjegyző, de megjelennek a város híres polgárai, is mint pl. Prof. Dr. Sáska László Afrika-kutató, Isaszeg egykori orvosa is.
De az egyszerű emberek hétköznapjai, ünnepnapjai is megelevenednek a könyv lapjain (esküvők, keresztelők, a különböző bálok, színjátszók, a helyi muzsikusok nélkülözhetetlen zenekarai, Vidák, Csámpai, stb.

Ritka, talán először ebben a könyvben látható fotók teszik érdekessé ezt a szép kivitelű kiadványt.

Összességében egy igazi „kultúrkincset” vehet kezébe a kedves olvasó és bízunk benne, hogy folytatása is lesz a most megjelenő Isaszegi Helytörténeti Füzetek I. számának. Jó szívvel ajánlom minden kedves isaszegi lakos figyelmébe. Bízva, abban hogy a családi könyvespolcok legféltettebb „kincsévé” válik.

A 2024. május 3-i Könyvbemutatóra ezúton is szeretettel várunk minden kedves könyvbarátot, a település múltja iránt érdeklődő polgárt!

Szmolicza József
gyűjteménykezelő
Múzeumi Kiállítóhely

Hiba a múzeum Facebook oldalának frissítésével

Tájékoztatjuk a múzeum honlapjának olvasóit, hogy a Falumúzeum Fecebook oldalán új „Bejegyzés létrehozását” a Facebook nem engedélyezi. Tehát tőlünk kívül álló okok miatt a szükséges frissítéseket – ideiglenesen – nem tudjuk elvégezni (2024. 04. 02-tól). A hiba kijavításán dolgozunk. Megértésüket köszönjük!

Okos parcellakövekkel jelölik meg a tavaszi hadjárat kiemelt helyszíneit

MEGHÍVÓ

A Nemzeti Örökség Intézete a tavaszi hadjárat 175. évfordulója emlékére okos parcellakővel jelöli meg a szabadságharc legjelentősebb hadjáratának kiemelt helyszíneit.

A Nemzeti Örökség Intézete, Isaszeg Város Önkormányzata és az Együttműködés Isaszegért Egyesület tisztelettel meghívja Önt és Családját az 1849-es tavaszi hadjárat útvonalát követő, Nemzeti Sírkertbe sorolt sírhelyeket jelölő okos parcellakövek átadása alkalmából rendezett ünnepségre. 

Helyszín: Isaszeg, a 036/9. helyrajzi számon található tömegsír – Katonapallag – Honvédsírok
(GPS: 47.51504970670916, 19.40540823739454)

Időpont: 2024. április 6. (szombat) 11:00

A megemlékezőket köszönti:
Móczár Gábor
főigazgató, Nemzeti Örökség Intézete
Hatvani Miklós
polgármester, Isaszeg Város Önkormányzata

Avató beszédet mond:
Vécsey László
országgyűlési képviselő

Okos parcellakővel jelöli meg az 1848-49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának kiemelt helyszíneit a 175. évforduló emlékére a Nemzeti Örökség Intézete. Az ünnepségsorozat első rendezvényét április 2-án kedden tartották Hatvanban. Az okos parcellakövek olyan információs eszközök, amelyek QR-kód segítségével bemutatják a védett sírokat és a bennük nyugvók életrajzát.

Móczár Gábor, az intézet főigazgatója kiemelte: örömmel álltak a kezdeményezésről szóló, tavaly aláírt együttműködési megállapodás mellé.

A hat közreműködő civil szervezet – a Magyar Batthyány Alapítvány, a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Történelmi Társulat, a Görgey Kör Egyesület, a Magyarok Európában Egyesület és a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely – megállapodásának célja, hogy közös programokon keresztül ráirányítsa a figyelmet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára.

A nemzeti sírkertbe sorolt sírhelyeket jelölő okos parcellakövek elhelyezése az 1849-es tavaszi hadjárat útvonalát követi. Móczár Gábor tájékoztatása szerint a következő megemlékezés április 4-én Nagykátán, majd 6-án Isaszegen, 10-én Vácon, 26-án pedig Komáromban lesz.

A magyar nemzet számára maradandót alkotó személyiségek temetkezési helyének védelmére létrehozott nemzeti sírkertek ma már több mint 6200 sírt foglalnak magukban országszerte. Az e besorolással jogi védelmet nyerő sírokat nem lehet felszámolni, ezek felett a rendelkezési jogot a Nemzeti Örökség Intézete gyakorolja – közölte a főigazgató. Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Meghívó az Isaszegi Történelmi Napok rendezvényeire 2024. április 4 – 5 – 6.

MEGHÍVÓ

az Isaszegi Történelmi Napok rendezvényeire 2024. április 4-5-6. és a 35. Tavaszi Emlékhadjárat programjaira. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Isaszegi Történelmi Napok (2024. április 4.) meghívója

Isaszegi Történelmi Napok (2024. április 5-6) letölthető meghívója

35. Tavaszi Emlékhadjárat letölthető plakátja

Kedves KAJLÁSOK – ha tavaszi szünet, akkor irány Isaszeg!

Kedves KAJLÁSOK! A tavaszi szünet ideje alatt is, Isaszeg vár Benneteket! Fedezzétek fel a város történelmi emlékhelyeit, műemlékeit, nevezetességeit, a település természeti értékeit! Mindehhez szép időt és tartalmas, örömteli túrázást kívánunk. A túra sikeres teljesítéséről egy szép Kajlás kitűzőt kaptok ajándékba. Figyelmetekbe ajánljuk az isaszegi csata 175. évfordulója tiszteletére rendezett április 4 – 6-i programokat. kiemelten április 6-án a honvéd és huszár hagyományőrzők színes felvonulását és a Szobor-hegy alatti területen zajló megemlékezéseket, hadijátékot. A szép idő alkalmas lehet arra is, hogy kisebb túra keretében megismerjétek Pest vármegye egyik legősibb településének történelmét. Tudtátok, hogy 2023. április 6-tól egy Sztélé (emlékoszlop) is jelöli az Isaszegi Csatatér Történelmi Emlékhelyet. Ez évben pedig április 6-án a Nemzeti Örökség Intézete által és Isaszeg Város Önkormányzata által szervezett ünnepség keretében okos parcellakő avatással emlékezünk a Katonapallagon tömegsírokban nyugvó névtelen honvéd hősök emléke előtt. Szeretettel várunk Benneteket!

Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánunk!

ÁLDOTT HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK HONLAPUNK MINDEN KEDVES OLVASÓJÁNAK!

Surman József Húsvét hétfőn 1935-ben. Fotótári sz.. 250-1.

Piros hajnal sütött házunk ablakára,
Ragyogó verőfény omlik udvarára.
Feltámadt Jézus, örömtüzek égnek,
Örömünnepe van a földnek s a népnek!
Ez öröm ünnepén rózsavíz hullással,
Szálljon ezer s ezer áldás
Minden kedves asszonyra és lányra!

Én kis kertész legény vagyok,
Rózsavízzel locsolkodok,
Úgy locsolom a lányokat,
Mint kertész a virágokat.

Kép forrása: Tájházszövetség.hu

Korán reggel útra keltem,
Se nem ittam, se nem ettem.
Tarisznya nyomja a vállam,
Térdig kopott már a lábam.
Bejártam a fél világot,
Láttam sok-sok szép virágot.
A legszebbre épp most találtam,
Hogy megöntözzem alig vártam.
Piros tojás, fehér nyuszi,
Locsolásért jár egy puszi!

Elmondom én gyorsan jövetelem célját:
Megöntözöm most a környék legszebb lányát.
Kívánok e háznak hát mindenből eleget,
Főképp békességet, egészséget és szeretetet.

Eljött a szép Húsvét reggele,
Feldámadásunk édes ünnepe.
Ünneplő ruhákba öltöztek a fák,
Pattognak a rügyek, s virít a virág.
A harang zúgása hirdet ünnepet,
Egy kis madár dalol a rétek felett.
Tündérország rózsái közt gyöngyharmatot szedtem,
Akit azzal meglocsolok, megáldja az Isten.
Az illatos rózsavíztől megnőnek a lányok,
Zsebeimbe beleférnek a piros tojások.