Székely Szabadság Napja

SZÉKELY SZABADSÁG NAPJA
2019. március 10. Marosvásárhely, Postarét 16 óra

1854. március 10.-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a Székely Vértanúkat. Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak.

A ma élő székelyek számára ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, de az összetartozásé is. A tudatos, közös fellépésé a nemzeti önrendelkezés jegyében.

Tegyük közösen március tizedikét, a Székely Vértanúk Emléknapját a Székely Szabadság Napjává! A marosvásárhelyi emlékoszlop a hajdani Postaréten nemzedékek emlékezetében rögzült, Jókai Mór szavaival élve – mint a „törvényes, szabad és független, nemzeti állás” jelképe. A Székely Nemzeti Tanács Székelyföld területi autonómiáját tűzte ki célként, és a huszonegyedik századi Európa nyelvén ez éppen a törvényes, szabad és független, nemzeti jogállást jelenti. Tegyük együtt ezt a hat szót, Jókai Mór szavait a székely autonómia küzdelem jelmondatává!

A Székely Nemzeti Tanács nevében felkérem az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetőit és gyülekezeteit, a magyar pártokat és szervezeteket, vegyenek részt a közös megemlékezésen, a Székely Szabadság Napján, Marosvásárhelyen, Székelyföld fővárosában. Legyenek részesei a szervezésnek, hozzunk közös döntéseket, hogy példaértékű összefogással sorakozhasson fel a székelység, de egész Erdély magyar közössége a székely autonómia, a nemzeti önrendelkezés zászlaja alá.

Marosvásárhely 2012.I.6.

Izsák Balázs
Székely Nemzeti Tanács elnöke

Forrás: www. sznt.sic.hu

Fili – Veresegyház 2011. Szózat – Székely Himnusz – Gábor Áron rézágyúja

Kedves Székely Testvéreink!

Veletek vagyunk nehéz küzdelmetekben, de bízunk és reménykedünk a cél teljesülésében. Annál is inkább támogatjuk autonómiai törekvéseiteket, mivel Isaszeg városának két Székelyföldi testvértelepülése is van, Csíkszentmárton és Csíkkozmás. Korábban kaptunk Testvértelepülésünktől Székelyzászlókat is, melyek a Református templomban és a Városházán nyertek elhelyezést. Mindenki számára, aki járt Székelyföldön feledhetetlen emlék marad az ottani szeretetteljes, kedves vendégfogadtatás. Hála Istennek Jómagam is járhattam Székelyföldön és személyesen is meggyőződhettem minderről, pedig mi a legnehezebb években jártunk Erdélyországban. Az 1980-as évek közepén Csíkszentmártonba sikerült eljutnom, a helyi Sportkör szervezésében, majd az 1990-es év májusában a „Fekete március” évében, Kőhalomra, az Isaszegi Református Egyházközség szervezésében. A kőhalmi református gyülekezet akkor építette a temploma tornyát, harangja is elkészült, de még nem emelték be a toronyba, hanem az udvaron volt letakarva. A kőhalmi nagytiszteletű református lelkész úr szépen magyarul, hirdette Isten igéjét. Kedves emlékek ezek számomra, ezért is gondolunk szeretettel Székely Testvéreinkre, a Székely Szabadság Napján.

/Szmolicza J./

Fili – Erdélyország felől 

Képek forrása: Internet