Búcsúzás
Írta: Szmolicza József   

BÚCSÚZUNK

PROKSZA ILDIKÓ

1942 - 2016

 

Néhány napja kaptuk a szomorú hírt, hogy Proksza Ildikó, az Isaszegi Múzeumbarátok Körének tiszteletbeli tagja, október 30-án, 74 éves korában elhunyt.

Nehéz szavakat találni, amikor egy kedves jó barát távozik közülünk. Ildikó és családja mindig közel állt az isaszegi falumúzeum ügyéhez. Édesanyja (Proksza Pálné) évtizedeken keresztül volt a Múzeumbaráti Kör elnöke és Szathmáry Zoltán múzeumalapító fáradhatatlan segítője. Ildikó is az isaszegi múzeum önkéntes segítője lett. Segített, ahol tudott, mindig nagy szeretettel és szorgalommal.

Nyugdíjazása után, hogy kevés jövedelmét kiegészíthesse dísznövény kertészettel foglalkozott. Otthon fóliasátrakban nevelte és gondozta a virágpalántákat. Az 1980-as évek végétől, minden évben sok-sok virágpalántát ajándékozott múzeumunknak, hogy a Szathmáry Zoltán múzeumalapító szobra mögött kialakított körágyásunkat sok, szép virággal díszithessük. Segítségével minden évben más és más virágot, például muskátlit, petúniát, verbénát, paparika virágot, lepke virágot, árvácskát és százszorszépet ültethettünk a múzeumkertbe, a balkonládákban pedig futó muskátli, gumós begónia szépítette a Falumúzeumot.

Sajnos 3 éve súlyos betegséget diagnosztizáltak nála. Erős szervezete sokáig ellenállt a kórnak, erős akarata átsegítette a kezdeti megpróbáltatásokon. Állapota egyre javult és 2014 tavaszáig többször itt lehetett közöttünk, részt vehetett közgyűléseken, rendezvényeken. Öröm volt látni, öröm volt találkozni, beszélgetni vele és abban reménykedtünk, hogy majd újra kedves virágait nevelheti, gondozhatja. Testvére, Péter éveken át, lelkiismeretesen ápolta és gondozta. Az orvosok is mindent megtettek Ildikó gyógyulásáért. Sajnos a Teremtő elszólította őt közülünk.

 

A körágyás beültetése, Pali és Oszi is segítenek (1991.)

 

Kedves Ildikó!

Fájó szívvel búcsúzunk Tőled! Köszönjük azt a sok - sok gyönyörű egynyári virágot, amit múzeumunk  szépítéséhez adtál önzetlenül, több mint 20 éven át. Köszönjük a kiállítások rendezéséhez nyújtott segítségedet! Hiányozni fogsz! Emlékedet szeretettel megőrizzük!

 

A Teremtő kísérje utolsó útján!

Temetésére 2016. november 23-án 14 órakor kerül sor

az isaszegi temetőben, az Evangélikus Egyház szertartása szerint

Gyászjelentés

 

Túrmezei Erzsébet:

VELE MINDÖRÖKRE!

/Dora Rappart után németből/

 

Az úrban békén elaludtakat

messzeségben keresnünk nem szabad.

Szent íge szól, hogy sebünk bekötözze:

Krisztusban vannak! Vele mindörökre!

 

Krisztusban! Nem valahol idegenben,

Nem ott, ahol álmok árnyéka lebben.

Krisztusban! Ki megigérte nekünk,

hogy minden napon itt lesz mivelünk.

 

Krisztusban itt, Krisztusban ott! Felelj:

van boldogabb találkozási hely?!

Nincsenek messze! Mért a fájdalom?

Ott vannak csak a túlsó oldalon!

 

Ildikó csodaszép virágai