100 évvel ezelőtt alakult meg az Isaszegi Vasutasok Köre

Kedves Olvasóink!

Úgy érezzük, hogy egy másik isaszegi civil egyesületről is meg kell emlékeznünk, az Isaszegi Vasutasok Köréről, amely szintén 100 évvel ezelőtt alakult meg és jelentős szerepet töltött be a település életében. Kicsit elkerülte figyelmünket, de most hiányosságunkat igyekszünk pótolni.

Az Isaszegi Vasutasok Köre zászlószentelésére menet a Rákóczi úton 1926. augusztus 8-án. Jobb oldalt lovon Jeremiás István tanító.

A vasutasok Isaszeg társadalmának egyre jelentősebb és egyre meghatározóbb rétegét képezték már 1867-től kezdődően. Sokan választották életpályájuknak, hivatásuknak a vasutas szakmát, hiszen a vasút megbízható munkahelynek számított, nyugdíjat, egyenruhát, ingyenes egészségügyi szolgáltatást (MÁV Kórház, MÁV Szanatórium) ingyenes utazást biztosított a munkavállalói és családtagjaik számára. Elismerést, megbecsülést jelentett a vasútnál dolgozni. Az 1960-as, 1970-es években szinte a „fél Isaszeg ” a vasútnál kereste kenyere javát (Rákosrendező, Keleti-Műszak, Ganz gyár, Északi Járműjavító, stb.). Nem véletlenül mondta egykoron az egyik vonat kalauza Isaszegre érkezve, hogy „Vasútfalva következik.” Emlékezünk arra is, hogy az 1980-as években – több éven át – Isaszegről induló helyi szerelvény indult az 1. vágányról 7:45 órakor Budapest Keleti pu.-ra. Büszkék is voltunk „saját vonatunkra.” Szükség is volt erre, mivel reggelente hatalmas tömeg indult a fővárosba munkába, iskolába, stb.

Kevesen tudják, hogy a Katonapallagon az első kőből emelt emlékművek is a vasutasok nevéhez fűződik, akik az Isaszegen lezajlott 1849. április 6-i győztes csata „névtelen félisteneinek” korhadó fejfái helyett kőből emeltek két emlékművet (obeliszket). Az egyiket a MÁV Hivatali Szolgák Koszorúegylete 1906-ban, a másikat 1907-ben a MÁV Testvériség Dalosköre emelte. Nemesszívűségüket örökre megőrizték az isaszegiek!

Katonapallag. A MÁV Hivatali Szolgák Koszorúegylete által emelt síremlék. Képeslap 1906-ból.

Az Isaszegi Vasutasok Köre megalakulását az 1922. március 6-i közgyűlés mondta ki. Elfogadták az ötvenhárom paragrafusból álló alapszabályt és megválasztották a tisztikart. Elnök Hajdú Vince lett, Veiszkopf Gyula a jegyző, Hirsch Konrád a pénztáros – tizenegy választmányi tag tette teljessé a vezetőséget. Az 1925. szeptember 20-án készült tagnévsor szerint a kör százharminc tagot számlált, új vezetőség állt a tekintélyes szervezet élén: Ottrok Károly lett az elnök, Hálik János az alelnök, Blank Ferenc a jegyző, Blaskovics József a pénztáros, Szepesi József a könyvtáros, a körgazda Menártovics Lajos vendéglős volt, ami egyben azt is jelentette, hogy a szervezet a rendezvényeit az ő vendéglőjében tartotta. A tagok között éppen úgy megtaláljuk a legrégebbi isaszegi családok (Vojt, Hrustinszki, Moravecz, Ragács, Hajdú, Skribek, Szmolicza) tagjait, mint a vasútvonal kiépítése után megtelepedőket, sőt az értelmiségiek közül három tanítót (Tiszai Kálmán, Süle Dénes, Homonnay Károly) is.

Isaszegi Vasutasok Köre zászlószentelése 1926. aug. 8.

Az Isaszegi Vasutasok Köre zászlószentelésére 1926. augusztus 8-án került sor. A Vasutasok Köre alapszabályát 1933-ban módosítani kellett. A huszonkét paragrafusból álló alapszabályt a tisztségét megtartó Ottrok Károly elnök, valamint Gara Béla titkár írta alá. Sajnos a Kör zászlajáról fotóval nem rendelkezünk.

A Vasutas Kör székháza a Madách Imre úton az egykori Sáska doktor rendelőjének épülete volt. Majd 1945 után államosították az épületet, amelyben tanterem, cukrászda, magtár legvégül a régi Falumúzeum részére adta át egy részét az akkori Tanácsi vezetés. Az igen leromlott épületet a Múzeumbaráti Kör tagjai hősies és heroikus munkával tudták csak helyrehozni, berendezni Blázsovits László asztalos vezetésével. Az 1970-es – 80-as években az „L” alakú épület középső részében volt egy nagyterem, amely a Vasutaskör tulajdonát képezte és ott tartotta összejöveteleit. A több mint 100 éves épület végében még magán lakások is voltak (Szabó család, Vargáék) az 1970-es években. Az életveszélyessé vált épületet a Nagyközségi Tanács az 1980-as évek végén elbontatta. Így örökre eltűnt az egykori Vasutasköri Székház, a régi múzeum épülete.

Bontás előtti állapotában a régi múzeum épülete, 1980-as évek vége.